Ringató: „Vedd ölbe, ringasd és énekelj!”

Sajnos az anyukák többsége nem mer énekelni a kisbabájának, mert fél, hogy a kappanhangjával többet árt a kicsinek, mint amennyi pozitívumot is adhatna. A Ringató-módszer segít feloldani ezeket a gátlásokat és közös, népi hagyományokban gazdag együttlétet biztosít a szülőknek országszerte. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 22. Csontos Dóra

Sajnos az anyukák többsége nem mer énekelni a kisbabájának, mert fél, hogy a kappanhangjával többet árt a kicsinek, mint amennyi pozitívumot is adhatna. A Ringató-módszer segít feloldani ezeket a gátlásokat és közös, népi hagyományokban gazdag együttlétet biztosít a szülőknek országszerte. 


A Ringató azért fontos, mert csoportosan énekelnek az édesanyák, így nem frusztrálja őket a hangjuk, csak az örömteli együttlétre és a babájukkal közös időre koncentrálnak. A közösségben az édesanyák megnyílnak és sokkal bátrabban vesznek részt az órákon, valamint örömmel tanulják a dajkarímeket és népdalokat. Ez pedig azért fontos, mert a kisbabák tőlünk, szülőktől szereznek a tudást a világról. Éppen ezért nem szabad a babáknak gügyögni, hanem a mindennapokról beszámolót tartani, verseket, dalokat mondani. 

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel… még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.”

Kodály Zoltán, 1948

Az órák felépítése könnyed, játékos. A harminc perces időtartam alatt tervezett, ám oldott hangulatban tanulják a mondókákat, amit a következő héten ismételnek, hogy ne felejtsék el az adott népdalt. Az apukák és anyukák táncolnak, énekelnek a hároméves kor alatti gyerkőcökkel. Ha a pici megunja az ölbevételt akkor elmegy, ugrándozik más gyerekekkel vagy csak táncolgat. Itt nem kötelező semmi, a lényeg, hogy a családok jól érezzék magukat.

Nagy öröm, amikor a családtagok felfedezik önmagukat, új népdalokat tanulnak és hagyományőrző játékokon vesznek részt. hogy a szülők és a gyerekek is új dalokat tanuljanak, énekeljenek. Gállné Gróh Ilona, a Ringató alapítója a Lánchíd rádióban elmondta, hogy a népdaloknak azért van fontos szerepe az életünkben, mert észrevétlenül építgetik a lelkünket és úgy adnak mindennapi segítséget, ahogy talán semmi más, ha az ember nyitva hagyja a lelkét. „Szoktam mondani az anyukáknak, hogy hagyjátok magatokat és majd oda be fog férkőzni a dallam és akkor örülni fogtok, és ez majd ellazít titeket. Ahány emberi érzés létezik, annyi féle dalunk és dallamunk van.”

Választhatunk rosszul népdalt?

Vannak szomorúbb vagy elgondolkodtató dalok, de egyáltalán nem baj, ha ilyeneket éneklünk a kicsiknek, mert ezáltal ismerik meg a világot. Nincs olyan, hogy rossz dalválasztás. A legfontosabb az éneklés, a zenei fejlesztés és együttlét, a játék. A gyerekek zenei oktatása azért fontos, mert így megismerkedhetnek a régi népi hagyományokkal és a népdalokkal, amik ma már egyre inkább feledésbe merülnek. Ha ezeket a mondókákat énekeljük az sokkal többet jelent a gyermekek számára. Azt pedig kutatások bizonyítják, hogy a zenei fejlesztés mennyire jót tesznek a csöppségeknek.

Sok édesanya elfelejtette, vagy nem is ismerte a régi népdalokat, népi hagyományos játékokat és a ringató foglalkozásain az oktatók ezeket hozzák vissza. Ezt a közös együttlétet nagyon élvezik a babák, idősebb gyermekek és a szülők is. A foglalkozáson igyekeznek a magyar kultúrára, a magyar nyelv ritmusára és dallamára nagy hangsúlyt fektetni.

Fotó: ringato.hu

Miről is szól a Ringató-módszer?

A Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül, és lényege a kisgyermekeknek a zenei nevelésbe való nagyon korai bevonása az édesanyákkal közös, élményt adó játékos foglalkozások keretében – hangsúlyozta a zenepedagógus, hozzátéve, hogy az éneklés mellett a foglalkozásokhoz többek között az ölelés és a mondókázás is hozzátartozik. Mint fogalmazott, a módszer célja, hogy az éneklés ne legyen szorongás forrása a gyermekek számára. A foglalkozásokon már pár hónapos kisgyermekekkel is részt lehet venni – tette hozzá Gróh Ilona az MTI-nek.

Összesen 89 foglalkozásvezető 185 településen, 245 helyszínen tart hétről hétre rendszeres Ringató foglalkozásokat.

A Ringató családi művészeti nevelési program. Mindenekelőtt fontos számunkra a zenei élménynyújtás, hogy a résztvevő felnőttek és gyerekek átéljék a közös játék és éneklés örömét. Mintát adnunk a szülők számára, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás! Közösen – a résztvevő felnőttekkel – hozzuk létre a foglalkozás élményét – olvasható a honlapon.