Sebkezelés gyermekkorban

A nyári szünet megérkeztével a rutinos szülők újra átnézik az elsősegély dobozt, hogy ne érje őket meglepetés, ha sebkezelésre kerülne sor. Sebkezelési kisokos gyerekekhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 22. Vajda Boglárka

 

A nyári szünet megérkeztével a rutinos szülők újra átnézik az elsősegély dobozt, hogy ne érje őket meglepetés, ha sebkezelésre kerülne sor. Sebkezelési kisokos gyerekekhez.


Az sebkezelés állandó dilemmája, hogy vajon elegendő-e a szülő segítségnyújtás, vagy érdemesebb inkább orvoshoz fordulni. Nos, ez nálam is állandóan napirenden volt attól a pillanattól fogva, amikor a fiam megtette az első önálló lépéseit, és folyton esett és kelt.
Aztán ötévesen megtörtént az első komolyabb esés, és én rögtön láttam, hogy a fején tátongó sebnek bizony nem lesz elegendő az otthoni bütykölés. Igazam is lett: ezt már varrni kellett.
Nézzük most meg, mi a teendő, ha sebellátásra szorul gyermekünk.
 
Az első lépés: sebtisztítás
 
Az első riadalmat követően egy gyors szemrevételezéssel meg kell vizsgálnia a szakavatott szülői szemnek, hogy elég lesz-e egy otthoni elsősegély, vagy inkább orvosra kell bízni a seb kezelését.
Amennyiben felületi, úgynevezett horzsolt seb keletkezett (és azért szerencsére többnyire ez a jellemző), akkor mi magunk is kezelhetjük a sebet. Felületi sérülés esetén láthatóan nem mély a seb, és minimális vérzés figyelhető csak meg.
 
Ilyenkor elsősorban a sebtisztítás az első feladatunk: fontos, hogy ne legyen a seb környékén és magában a sebben sem semmiféle szennyeződés, hiszen ez további fertőzéseket okozhat. A sebtisztításhoz mindössze tiszta folyóvízre van szükségünk, és egy jó nagy adag türelemre, hiszen a gyerkőc szinte biztos, hogy heves ellenállással fog tiltakozni a csípő érzés miatt. A tisztítás azonban nagyon fontos, hiszen ezzel tudjuk távolítani a pörköket és a keletkezett váladékot is.
 
Ha mégis látunk szilánkot, kavicsmaradványt vagy apró szennyeződést a sebben, akkor alkohollal fertőtlenített csipesszel, vagy egy steril gézlappal óvatosan megpróbálhatjuk eltávolítani. Ha nem tudjuk könnyen kiemelni, akkor ne kísérletezzünk, forduljunk orvoshoz!
 
 
Második lépés: fertőtlenítés
 
Következő feladatunk a fertőtlenítés lesz: ehhez többféle fertőtlenítőt is beszerezhetünk a gyógyszertárból. Amennyiben nincs jódérzékenység, akkor jódtartalmú oldattal is lekezelhetjük a sebet.
 
Fertőtlenítéshez alkalmas még a hidrogén-peroxid oldat, amelyhez tablettát is vásárolhatunk, így utazáshoz is el lehet csomagolni az elsősegély dobozba, hiszen alig foglal helyet.
Fontos, hogy ne csak a sebszéleket, hanem magát a sebet is fertőtlenítsük vele: tehát közvetlenül a sebbe is öntsünk belőle.
 
Nagyon hasznosak, és én magam is szívesen használom a fertőtlenítéshez a különféle sebfertőtlenítő spray-ket, amelyeket egyszerűen csak rá kell fújni a sebre és a sebszélre. Mielőtt megvásárolnánk ezeket, kérjük gyógyszerész segítségét, s olvassuk el a használati útmutatót, hiszen ezen mindig feltüntetik, hogy jód- és szalicilérzékeny embereknél alkalmazható-e a szer.
 
Harmadik lépés: hámosítás
 
A sebgyógyuláshoz ideális (nedves) környezetet biztosítanak a különféle hámosító-fertőtlenítő krémek. Ezekből is széles választék áll már rendelkezésre a gyógyszertárakban és drogériákban.
Mindenképpen fontos tudni, hogy ezeknek a használata csak kisebb felületű (horzsolt) sebek kezelésénél indokolt, vagyis olyan esetben, amikor enyhe hámkárosodás alakult ki. Ezek a készítmények védőréteget képeznek a bőrön, így gátolják a seb felülfertőződését, emellett fokozzák a szövetek regenerálódását és gyorsítják a sebgyógyulást.
 
A kenőcsöket a megtisztított seb teljes felületére kell vékony rétegben felvinni.
 
 
Kössem, ragasszam?
 
A nagyobb vagy kritikus helyen lévő sérüléseket ajánlatos fedőkötéssel is ellátni. Ilyenkor jó, ha van kéznél steril kötszer, amivel a sebet óvatosan lefedhetjük, majd öntapadó kötéssel rögzíthetjük.
A kisebb horzsolásokat azonban nem érdemes ragtapasszal befedni, hacsak nincsenek kitéve ismételt szennyeződésnek, hiszen a szabadon hagyott seb gyorsabban tud gyógyulni.
 
Fontos megértetnünk a gyerkőccel, hogy a tökéletes sebgyógyulás érdekében a sebet nem szabad kapargatni, letépni, meg kell várni, hogy a varr magától leessék.
Mikor kell orvos segítségét igénybe venni?
 
Vegyük sorra azokat az eseteket, amikor nem elegendő az otthoni elsősegély dobozért nyúlnunk, hanem mihamarabb orvost kell felkeresni a sebbel:
 
Amennyiben nem vagyunk biztosak, mi a teendő, vagy nem tudjuk megítélni, hogy elegendő-e az otthoni sebellátás, inkább forduljunk orvoshoz!
 
(forrás: babaszoba.hu)