Skóciában gond a gyermekek szünidei éhezése

Egy skót önkormányzat azt tervezi, hogy az év minden napján ingyenes étkezést biztosít az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek. Észak-Lanarkshire önkormányzata a szünidei éhezésnek szeretne gátat szabni azon a 175 napon, amikor nincsen iskola, ezért a gyermekek nem részesülnek az ingyenes iskolai étkezésből. A próbaüzem a tavaszi szünetben lesz, aztán a hosszabb nyári szünetre is kiterjesztik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2018. március 07. csalad.hu

„Ezek a javaslatok, amelyek a hétvégi és a szünidei gyermekéhezés kezelését célozzák, a legambiciózusabbak az országban” – fogalmazott Frank McNally oktatási koordinátor a BBC-nek.

Az olyan segítő csoportok, mint a Trussel Trust, a szünidei időszakban alig képesek megbirkózni a szülőktől érkező igényekkel és az élelmiszerbankokra nehezedő nyomás is megduplázódik ilyenkor.

Az országban Észak-Lanakshire-ben az egyik legmagasabb a szegénység, a gyermekek 21 százaléka alacsony jövedelmű háztartásokban él. Egy országos kutatás szerint a 25 000 font alatti keresettel rendelkező szülők egyharmada hagy ki étkezéseket azért, hogy gyermekei ehessenek és kétharmaduk az iskolai időn kívüli időszakban nem mindig tud ételt biztosítani a gyermekeinek.

A 15 000 font alatti keresettel rendelkező szülők esetében még rosszabb a helyzet, felük esetenként nem eszik, hogy a gyermeknek jusson, míg háromnegyedük nem képes megfelelő minőségű és mennyiségű ételt biztosítani a szünidőben a gyermekeinek.

Az angol tanárszakszervezet tagjainak 80 százaléka számolt be arról, hogy a szünidei éhezés jelensége egyre gyakoribb. „A megfelelő étkezés kulcsszerepet játszik a növekedésben és a fejlődésben, a tanulási és a társasági készségeket támogatja, és olyan pozitív szokásokat biztosít a gyermeknek, amelyek később is megmaradnak” – mondta Frank McNally.

A cikk folytatásához kattints.