Sok most született gyerek 100 évig is élhet

Az elmúlt évben született gyerekeknek már akár a kétharmada megérheti a száz éves életkort, legalábbis Nagy-Britanniában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
100 éves kor
2013. december 29. bencze.aron

Az elmúlt évben született gyerekeknek már akár a kétharmada megérheti a száz éves életkort, legalábbis Nagy-Britanniában.


Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának felmérése alapján hamarosan egyáltalán nem lesz meglepő, ha valaki ilyen magas kort ér meg, hiszen már a baby boom generáció tagjaira is az a jellemző, hogy átlagosan 24 évet fognak nyugdíjban tölteni, ami 50 százalékkal több annál, mint amennyi a szüleik generációjának jutott.

Mindez azt jelenti, hogy a második világháború után született férfiak nyugdíjas évei hét évvel hosszabbodnak meg azokéhoz képest, akik 30 éve mentek nyugdíjba, a nők pedig közel hat évvel hosszabb életre számíthatnak, mint korábban. Összességében mindkét nem számára könnyen elérhetővé válik a kilencvenedik életév megérése, sőt a 65 éves nők közül hétből egy, a frissen nyugdíjazott férfiak közül pedig tizenkettőből egy lesz, aki még a 100. születésnapját is megünnepelheti.

Az Egyesült Királyságban a jelenlegi csecsemők várható élettartama a lányok esetében 82,7, fiúk esetében pedig 79 év, ám ha azokat a becsléseket is figyelembe vesszük, miszerint a túlélési arányok évről évre javulnak, akkor ezek a számok már 93,9-re, illetve 90,6-ra nőnek, vagyis a ma élő gyerekek közül soknak van esélye rá, hogy belépjen a 22. századba. Konzervatív becslések szerint a 797 000 jelenleg egy évesnél fiatalabb gyermek közül 274 000 – vagyis egyharmad – érheti meg a 100. születésnapját, ennél optimistább számítások szerint azonban akár a kétharmaduk is (530 000).