Speciális tréning a könnyű szülésért

A szülés élettani megterhelése mellett a fájdalomra adott ösztönös reakció, azaz a feszítés, olyan fizikai megterhelést jelent a szülő nőnek, mintha fel kellene mászni egy hegy tetejére – állítja Dr. Szászné Bán Judit klinikai szakpszichológus. A kismamák számára megkerülhetetlen ”magaslati túra” elviselhetővé tételét segíti az úgynevezett autogén tréning.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2011. május 27. hslaszlo

A szülés élettani megterhelése mellett a fájdalomra adott ösztönös reakció, azaz a feszítés, olyan fizikai megterhelést jelent a szülőnőnek, mintha fel kellene mászni egy hegy tetejére – állítja Dr. Szászné Bán Judit klinikai szakpszichológus. A kismamák számára megkerülhetetlen ”magaslati túra” elviselhetővé tételét segíti az úgynevezett autogén tréning.


Jónéhány színes babzsák, nyugtató hatású, dekoratív tapéta és egy dizájnos állmennyezett – az Endomed Orvosi Rendelőben ülünk. A Születés Hetének egyik előadóját, Dr. Szászné Bán Judit klinikai szakpszichológust várjuk, aki az autogén tréning szülés alatti felhasználhatóságáról tart előadást  várandós kismamáknak. A különös elnevezésű módszer J. H. Schultz pszichiáter nevéhez fűződik, akit elsősorban saját klienseinek élményei ihlettek meg. Erről szóló szakkönyve, „Az autogén tréning – koncentratív önellazítás” 1932-ben jelent meg, a kötet a mai napig húsz kiadást élt meg, és számos nyelvre lefordítva vált ismerté szerte a világon.

Ez a tréning egy gyakorláson alapuló, több tanulási fázisból álló módszer – hívta fel a figyelmet Dr. Szászné Bán Judit, kiemelve, hogy a feszültség csökkenését eredményező, esetenként gyógyszert helyettesítő technika megfelelő elsajátítása olyan készséggé válhat, mint az úszás vagy a biciklizés. A várandós tréning hat különböző gyakorlatból áll: egy-egy gyakorlat megtanulását egy hét elmélyülési időszak követ, így legalább másfél hónap szükséges a technika teljes megismeréséhez. A relaxáció alatt a stresszhormonok szintje csökken, az izmok ellazulnak, csökken a vérnyomás és a pulzusszám, mélyül a légzés, a belső szervek vérellátása javul, az agy pihen. A klinikai szakpszichológus ugyanakkor arra is kitért, hogy a tréning a szervi bajok esetében is hatásos lehet, sőt, az alvászavar leküzdésében is segít. „Egy testi-lelki harmóniát teremthetünk meg általa. A készülődő család számára pedig kifejezetten fontos a nyugalom biztosítása és a belső történésekre koncentrált figyelem megteremtése” – jegyezte meg.

Véleménye szerint ezért is van hatalmas szükség az autogén tréning elsajátításához a kismamáknak, hiszen a várandóság hormonális történései egy masszív idegrendszeri megrázkódtatást eredményeznek, melynek szabályozása, a feszültségforrások csökkentése, a szorongások oldódása nagy segítséget jelenthet. Mint folytatta, a technika segítségével a szülés ideje alatt a kismamák nem lesznek kiszolgáltatva saját testi történéseiknek, azokkal együttműködve inkább segíthetik a szülés haladását, míg az ösztönös fájdalomra adott feszítő reakció nehezíti a tágulás haladását, hosszabbá téve annak időtartamát is.  Leszögezte: az emberi test bárhol feszül is meg, az az egész testre hatással van. Szülés esetén pedig minden ilyen ösztönös testi reakció nehezíti a szülési folyamatot. A módszer konkrétan a fáradtság és fájdalom csökkentésében, a méhösszehúzódások szünetében való hatékonyabb pihenésben nyújt segítséget.

A szakember szerint az a legideálisabb állapot, ha a párok együtt gyakorolnak a várandós hetek ideje alatt. Lényeges az összeszokottság, és elengedhetetlen tényező az is, hogy az apák tisztában legyenek a szülés velejáróival. „Feszes ölelésben nem lehet ellazulni” – utalt a férfiak aktív, segítő szerepére a klinikai szakpszichológus, hogy a szülőnő számára felesleges energiaveszteség közösen könnyebben kivédhető. Mint mondta, speciális alkalmazhatóságával – segíti a párokat a testi történésekkel való együttműködésre, mint közösen megvalósuló lehetőségre – megkönnyítheti a szülés okozta felesleges megterhelést.

Szászné Bán Judit a Családháló kérésére a tréning előnyeiről összegezve úgy fogalmazott: a várandósság alatt megtanult és alkalmazott autogén tréningről feszültségcsökkentő hatású, javítja a kedélyállapotot, csökkenti az alvászavarokat, segít az anyaságra hangolódni a figyelem befelé fordítása által. A pár számára várandóság alatt a babával való kapcsolatteremtés elmélyítésének egyik közös lehetősége. A szülés utáni időszakban a baba ellátásából adódó csökkent pihenési, alvási idő hatékonyabbá tud válni (2-3 órányi alvás 15-20 perc relaxációval egyenértékű), csökkenti a feszültséget, szorongást, mely a szülőszerepbe való „beletanulási” időszakban gyakran jelentkezik.

* * *

Az autogén tréning (rövidítve: AT) a mi nyelvünkre lefordítva, önmagából származó, önmagát fejlesztő gyakorlatozást, gyakorlatsort jelent. Az AT egy relaxációs módszer, rövid lelki gyógymód, melynek a gyógyításban, a megelőzésben, az önismeret elmélyítésében és a személyiség–fejlesztésben lényeges szerepe van. Az egészségkultúra része. Az autogén tréningnek létezik alap-, közép- és felsőfoka.