Sportolni terhesen – Mire figyeljünk?!

Számos kismama annyira félti magzatát a terhesség ideje alatt, hogy szinte semmilyen aktív tevékenységet nem végez. A versenysportokból fakadó túlzott terheléseket valóban kerülni kell, azonban a normál keretek közé szorított testmozgásnak semmilyen káros hatása nincsen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. szeptember 10. bencze.aron

Számos kismama annyira félti magzatát a terhesség ideje alatt, hogy szinte semmilyen aktív tevékenységet nem végez. A versenysportokból fakadó túlzott terheléseket valóban kerülni kell, azonban a normál keretek közé szorított testmozgásnak semmilyen káros hatása nincsen.


A kilenc hónap alatti sportolás kizárólag problémamentes várandósság eseten lehetséges azoknál a kismamáknál, akik a terhességet megelőző időszakban is sportoltak – fektette le a legfontosabb alapelveket Kirschner Éva, az Oxygen Wellness személyi edzője. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, ne várandósan kezdjük el a mozgást, és minden esetben kérjük az orvos beleegyezését az edzések megkezdése előtt.

Trimeszterek szerint

Az első időszak a legkritikusabb a magzat megmaradása szempontjából, ezért a terhesség három trimesztere közül ilyenkor kell a legkíméletesebben eljárni. Ezekben a hetekben bőven elég, ha egy-egy kiadós sétát tesz a várandós anyuka.

A második trimeszter alkalmas leginkább a testmozgásra, a harmadikban ugyanis a kismama a megnövekedett hasa miatt már erősen korlátozva lesz a szabad mozgásban.

Az edzés három fő szabálya

Az egyik legfontosabb szempont – mondja a személyi edző -, hogy a kismama kerülje a rázkódással járó mozgásokat, tehát a futás nem éppen ideális választás. Ráadásul a várandósság alatt a kismama ízületi szalagjai fokozatosan meglazulnak, hogy felkészüljenek a szülésre, ami fokozza a sérülések veszélyét.

Az ütközéssel járó edzéstípus is rendkívül veszélyes, ezért a csapatsportok, elsősorban a labdajátékok kerülendőek! A magzatot alapvetően védi a sérüléstől az őt körülvevő magzatvíz, egy hasra mért erős ütés azonban károsíthatja a méhlepényt, ami kihatással lehet a magzat vér- és oxigénellátására.

Végezetül kerülendő az alhasi vérbőséget okozó gyakorlatok végrehajtása is. Ilyenek például az erős préseléssel járó mozgások, mint a hasprés, vagy nehezebb súlyok mozgatása.

Kontroll alatt

Kirschner Éva szerint az edzői felügyelettel végzett konditermi edzés, vagy csoportos órák kismamák számára, egyaránt hasznosak lehetnek. Hozzáteszi: a személyi edzés előnye, hogy az edző figyelembe veheti az egyéni sajátosságokat és változásokat. Mint folytatja, a kíméletes és visszafogott edzések mellett a regenerálódásra is több időt kell szánni. Hetente kettő, kifejezetten jó edzettségi állapot esetén maximum három edzés javasolt.

A baba és a mama vérkeringése nem azonos, hiszen gyakran nem egy a vércsoportjuk. Ebből adódóan, ha a mama pulzusa felmegy, a babáé még nem fog megváltozni – hívta fel a figyelmet Kirschner Éva, kiemelve: ez természetesen nem jelenti azt, hogy az intenzitást bármeddig lehet emelni, ugyanis a pulzus emelkedése túlzott vérbőséget, és a test hőjének emelkedését okozza, ami nem kívánatos a magzatnak. A személyi edző kitért arra is, a sportra alapvetően a mamának van szüksége, nem a magzatnak. A magzatnak nem edzésre, hanem ideális fejlődési feltételekre van szüksége.

Állóképesség a szülés alatt

A kíméletes átmozgató sportolás szinte az utolsó napokig – jegyezte meg végül Kirschner Éva, rámutatva: a szülés egy rendkívül megterhelő fizikai igénybevétel, ráadásul nem lehet előre tudni, meddig tart. Egy biztos, a szülészorvosok is jobban szeretik, ha a kismama bírja szusszal a szülést, és nem fárad el a közepén.