Streptococcus szűrés várandósoknál – miért is fontos?

Az újszülöttkori halálozások egyharmadáért a Streptococcus B baktérium a felelős, a terhesgondozási szabályozás szerint mégsem kötelező a szűrés a várandósoknak.Pedig egy egyszerű antibiotikum-kezeléssel minimálisra csökkenthető a baba megfertőződésének kockázata.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2015. december 17. Aipmilo

Az újszülöttkori halálozások egyharmadáért a Streptococcus B baktérium a felelős, a terhesgondozási szabályozás szerint mégsem kötelező a szűrés a várandósoknak. Pedig egy egyszerű antibiotikum-kezeléssel minimálisra csökkenthető a baba megfertőződésének kockázata.


Mit kell tudni a Streptococcus fertőzésről?

A statisztikák szerint a babát várók 15-20 százaléka hordozza a B csoportba tartozó Streptococcus baktériumot, és ráadásul nem is tud erről.

Ha a baba szervezetébe Streptococcus kerül, a szülés után 6-12 órával heves légzési és keringési zavarok jelentkeznek a látszólag egészségesen, normális súlyú újszülött csöppségnél.

A Streptococcus-fertőzés másik fajtája 2-12 héttel a szülést követően fejlődik ki a picinél, súlyos agyhártyagyulladást okozva.

– A terhesség 36. hetében, tenyésztéses vizsgálat eredményéből tudtuk meg, hogy Streptococcus B-fertőzésem van – meséliNederman-Kovács Ágnes, a négy hónapos Dávid anyukája. – Ez volt az első terhességem, és hosszú várakozás után sikerült teherbe esnem, ezért próbáltunk nagyon körültekintőek lenni a férjemmel, aki talán még nálam is alaposabban utánanézett minden rizikónak, ami felmerülhetett. Tudtuk, hogy aStreptococcus-fertőzés viszonylag sok anyukát érint, és örültünk, hogy elvégezték a szűrést, így legalább tudunk róla, hiszen hallottuk, hogy ez nem mindenhol történik meg. Persze a nőgyógyászom elmondta, hogy nem kell aggódni, majd a szüléskor kapok antibiotikumot, így nem fertőződhet meg a baba. Indított szülésem volt, a burokrepesztés után megkaptam az első gyógyszeradagot, majd négy órával később a másodikat – folytatja a kismama, aki csak akkor kezdett félni, amikor a kisfia kétnaposan belázasodott.

(…)

Veszélyes lehet

A terhes nők tizenöt-húsz százaléka hordozza a B csoportú Streptococcus baktériumot úgy, hogy nem is tud róla, vagyis körülbelül minden ötödik várandós hordozza ezt a baktériumot a hüvelyében. Bár a felnőtt nők szervezetében ez a kórokozó semmilyen panaszt nem okoz, hisz tulajdonképpen a szokásos emberi baktériumflóra tagjának tekinthető, kiemelt figyelmet érdemlő kérdésről van szó, az újszülöttkori halálozások harmadáért ugyanis ez a kórokozó a felelős – tudtuk meg dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyásztól. – A fertőzöttek között magasabb arányban fordul elő vetélés, koraszülés és idő előtti burokrepedés. Bár Magyarországon évente kilencvenezer kisbaba születik – és a becslések szerint közel húszezer kismama szervezetében található meg a kórokozó -, ehhez az óriási számhoz képest szerencsére mégis aránylag kevés, csak közel száz kisbaba betegszik meg miatta.

 

A hiedelmekkel ellentétben a császármetszéssel született babák sem teljesen védettek, hiszen a Streptococcus B már a hüvelyből közvetlenül a burokrepedés után bejuthat a kisbaba szervezetébe, sőt bizonyos mennyiségű baktérium már a magzatburkon át is a magzatba juthat.

A babák megbetegedése alapvetően kétféle lehet. Ha a kisbaba szervezetébe Streptococcus B baktérium kerül, hat-tizenkét órával a szülés után heves légzési és keringési zavarok lépnek fel a látszólag egészségesen, időre született, normális súlyú újszülöttnél, és minden negyedik megbetegedett baba a kezelés ellenére belehal a fertőzésbe. Ezért azoknak az anyáknak, akik tudják, hogy hordozzák a baktériumot, nem tanácsos szülés után közvetlenül hazamenniük, még saját felelősségre sem.

 

A Streptococcus B-fertőzés másik fajtája két-tizenkét héttel a szülés után fejlődik ki a kisbabánál, súlyos agyhártyagyulladást okozva. Hirtelen láz, nyugtalan, szinte sikító sírás, aluszékonyság, étvágytalanság – ha ismert a baktériumhordozás ténye, és e tünetek bármelyike észlelhető a gyermeken, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert minden kezelés nélkül töltött órával egyre nagyobb lesz az agykárosodás veszélye – figyelmeztet dr. Szőnyi. – A Streptococcus B okozta agyhártyagyulladás olyan agresszív, hogy minden második agyhártya-gyulladásos kisbaba napokon belül belehal, és harmaduk kisebb-nagyobb agykárosodást szenved. Ez később talán csak enyhe tanulási nehézségként jelentkezik, de lehet maradandó tüdőkárosodás, mozgáskorlátozottság vagy szellemi visszamaradottság is.