Szabad diétáztatni a gyermeket?

Mi felnőttek hajlamosak vagyunk arra, hogy éheztessük magukat azért, hogy pár kiló lemenjen a pocakunkról. Vajon meddig mehetünk el egy gyermek esetében? Henter Izabella MSc az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, humán táplálkozás Tagozat vezetője, dietetikus és egészségügyi menedzser segít eligazodni a témában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. március 19. Csontos Dóra

Mi felnőttek hajlamosak vagyunk arra, hogy éheztessük magukat azért, hogy pár kiló lemenjen a pocakunkról. Vajon meddig mehetünk el egy gyermek esetében? Henter Izabella MSc az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, humán táplálkozás Tagozat vezetője, dietetikus és egészségügyi menedzser segít eligazodni a témában.


„Fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a gyermek az nem kisfelnőtt! Nekik még nem működik úgy az emésztőrendszerük, az idegrendszerük. Gyenge a nyelőcső-reflexük és nem olyan a bélflórájuk, mint nekünk. Nem termelődnek úgy az enzimei egy gyermeknek, ezért nem adhatjuk ugyanazt, mint egy felnőttnek.”

A gyermekkori túlsúly éppúgy veszélyes lehet, mint ha a mi rossz étkezési szokásainkat ráerőltetnénk a gyermekeinkre. Henter Izabella szerint vannak olyan diéták, amik kifejezetten ártalmasak a 1-3 év közötti gyermekek növekedésére. Ilyen például a makrobiotikus diéta, ami elképesztően káros pl. az idegrendszer fejlődésére.

Erre figyelj!

Henter Izabella tanácsai a következők: fél és egyéves kor között nagyon fontos a gyermek idegrendszerének, hogy megfelelő vas jusson a szervezetébe. 1-3 éves korig nem ajánlott semmilyen szélsőséges, ezt megvonom, abból többet adok diéta. Igazából 6 éves koráig a gyermeknek az lenne a célszerű, ha kiegyensúlyozott és vegyes étkezései lennének. A szakember hozzátette, a kisdedeknek és az ovisoknak sok főzeléket kéne enniük és nem készételeket. Utalt ezzel arra, hogy több kisgyermekeket ellátó intézmény a szomszédos étteremből rendeli az ebédet a kicsiknek is.

Igen vagy nem?

A dietetikus szerint, ha valaki már több éve, biztosan alkalmaz egy olyan diétát, aminek szakmailag is utánanézett és nem csak érzelmi (netán divat) alapján választott, akkor alkalmazható gyermekeken is a későbbiekben. Ehhez elengedhetetlen az orvosi és a hozzáértő pl. dietetikus szakemberrel való konzultáció.

Henter Izabella szerint azonban egy fejlődő szervezetnek nagyobb szüksége van szénhidrátokra, hiszen a gyerekek még növésben vannak. „Az, hogy reggel csak gyümölcs, ebédre meg fitnesz ebéd van, az nem jó. A kicsiknek szüksége van elegendő, vegyes minőségű szénhidrátra is. Az ovisok, bölcsisek nagyon sokat mozognak, kevésbé kell az elhízástól tartani. Iskolás korban viszont, mikor sokat ülnek már érdemes inkább zöldséget és gyümölcsöt bevinni a szervezetükbe, de továbbra is fontos a megfelelő fehérje és zsiradék is. A folyadékfogyasztás is egy sarkalatos pont, legjobb szomjoltó a víz, az édes levek sok felesleges kalóriát rejtenek!

Egy 2009-ben kiadott Amerikai Dietetikus Társaság állásfoglalás szerint bármelyik korosztályban lehet vegetáriánus étrendet folytatni. Az a lényeg, hogy közben funkcionális élelmiszereket és étrend-kiegészítőket is alkalmazzanak, hogy mindent megkapjon a szervezet és ezt egy szakember is ellenőrizze pl. vérkép, stb. alapján.

Egyet azért lássunk be, inkább az egészséges, vegyes táplálkozást érdemes választanuk, mert akkor nem lesz szükségünk kiegészítőkre. De ha mindenképp kiskortól különleges életmódot szeretnénk a gyermekünknek, akkor feltétlenül magasan kvalifikált szakemberhez kell fordulni.