Szalmonellafertőzés gyerekkorban

Hogy előzzük meg a szalmonellafertőzést gyermekeinknél? Milyen óvintézkedések segíthetnek ebben? És melyek a szalmonella tünetei?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. augusztus 04. Vajda Boglárka

Hogy előzzük meg a szalmonellafertőzést gyermekeinknél? Milyen óvintézkedések segíthetnek ebben? És melyek a szalmonella tünetei?


A szalmonellafertőzés talán az egyik legismertebb és egyúttal leggyakoribb baktérium okozta fertőzés, amely hányással, hasmenéssel és lázzal jár. Gyerekek esetében különösen nagy óvatosságot igényel, hiszen az öt évnél fiatalabbak a legfogékonyabbak erre a fertőzésre.

 A szalmonella megbetegedés főként nyáron gyakori, hiszen ennek a fertőzésnek a kiindulópontja igen gyakran valamilyen nem megfelelően tárolt és hőkezelt étel. Ilyenkor gyakrabban hallunk hírt éttermekből, cukrászdákból kiinduló szalmonellafertőzésről, ami sokszor tömeges megbetegedéseket okoz.

Ugyanakkor nem szabad azt hinni, hogy szalmonellát csak házon kívül kaphatunk el, hiszen ez a fertőzés otthon is könnyen megbetegíthet bennünket és gyermekeinket.
Mi a szalmonella, és milyen tünetei vannak?

A szalmonella baktériumnak három fő típusa is ismert. Magyarországon azonban elsősorban a Salmonella enteritidis nevű kórokozó áll a fertőzések hátterében.

Rossz hír sajnos, hogy mivel ennek a baktériumnak rengeteg altípusa létezik, ezért ha átestünk egyszer a szalmonellán, akkor nem leszünk automatikusan védettek.

A betegséget széklet tenyésztésével lehet igazolni.

De hogy kerül a szervezetünkbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban igen gyakori baktérium, ami az egészségesnek látszó élőlények bélrendszerében is előfordul (madarak, emlősök, rovarok és az ember), onnan pedig vagy széklettel vagy tojással kerül a külvilágba. A fertőzés a levágott állatok húsán is előfordulhat.
Mik közvetíthetik ezt a kórokozót? Leginkább a nyers vagy nem kellően átsütött hús (baromfi, sertés), és tojásételek közvetítik a kórokozót, de bármilyen ételre rákerülhet egyszerű külső szennyeződéssel.

Elég egy rosszul megmosott zöldség.

Klasszikus példa a kiskertekben leszedett petrezselyem, amit pár nappal korábban híg trágyalével öntöztek meg. A nem kellően megmosott petrezselyem, hőkezelés híján aztán villámgyorsan a szervezetbe juttatja a szalmonella baktériumot.
Szintén gyakori közvetítő a kéz is, amit nem mostunk meg wc használat vagy a szennyezett étel feldolgozását követően.

Tisztaság mindenekelőtt

Mivel ez a megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre és a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet, ezért a legfontosabb, hogy az alapvető higiénés szabályokat háztartásunkban is betartsuk. Melyek ezek?

A konyhában bármilyen étel készítéséhez is fogunk, alapos, szappanos kézmosás előzze meg!
Ha hússal vagy tojással dolgozunk, tartsuk elkülönítve ezeket az alapanyagokat a hűtőben és a konyhapulton a feldolgozás során is! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez esetben egy-egy munkafázist követően is mossuk meg a kezünket, hiszen a húsról pillanatok átvihetjük kezünkkel a baktériumokat a többi ételre vagy akár megfertőzhetjük más családtagunkat is.
Nagyon fontos, hogy a hús feldolgozásához külön kést és vágódeszkát használjunk!

Jómagam nem engedem meg a gyerekeknek, hogy a hús feldolgozás során a konyhapult körül legyenek, mert óhatatlanul is hozzányúlhatnak a vágódeszkához vagy akár a húsokhoz.
Szintén tároljuk külön a zöldségeket, és feldolgozásukat alapos, többszöri lemosás és tisztítás előzze meg. Kisgyerekeknél pucoljuk meg a gyümölcsöket is alaposan!

Ne igyunk és ne használjunk fel nyers tejet, mert ez szintén szalmonella-forrás lehet! Csak forralást követően használjunk nyers tejet!

Mivel a szalmonella baktériumot az alapos sütés és főzés elpusztítja, így törekedjünk erre! Ha az ételt újra kell melegíteni, alapos legyen a melegítés (az étel belsejének 75 fokosra kell felmelegednie). A szalmonella számára igen kedvező terep a langyos vagy környezeti hőmérsékleten tárolt étel, amiben 2-3 óra alatt el tud szaporodni, így figyeljünk arra, hogy ételeinket minél hamarabb tegyük hűtőbe.

Különösen nyáron ügyeljünk erre!

Ne tegyünk langyos ételt a hűtőbe soha! Érdemes nagy melegben hideg vízfürdőben lehűteni, és így berakni a hűtőbe.

Ellenőrizzük a hűtő hőmérsékletét!

via