Számolja ki, hány éves a szíve valójában!

Brit szakemberek új számítási módszert dolgoztak ki annak meghatározására, hogy egy páciensnél mekkora eséllyel következhet be szívinfarktus vagy stroke egy későbbi életszakaszban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
brit kutatók
2014. március 29. bencze.aron

Brit szakemberek új számítási módszert dolgoztak ki annak meghatározására, hogy egy páciensnél mekkora eséllyel következhet be szívinfarktus vagy stroke egy későbbi életszakaszban. A korábbi eljárásokkal szemben az új számítás hosszú távú kockázat-megállapítást tesz lehetővé, ráadásul megfelelő életmódbeli változtatásokkal befolyásolható a kapott eredmény.


Új számítási eljárás segíti a szakembereket annak meghatározásában, hogy egy adott páciensnél mekkora eséllyel következik majd be szívinfarktus vagy stroke egy későbbi életszakaszban. Az új módszer lényegében arra világít rá, hogy a páciens egészségi állapotát, jelenlegi életmódbeli tényezőit és családi kórtörténetét is figyelembe véve a vizsgálat időpontjában hány évesnek tekinthető az illető szíve – olvasható a Heart című kardiológiai szakfolyóirat cikkében. (A szív „valós” életkorát megmutató, angol nyelvű kalkulátor itt érhető el >>)

Az eddig alkalmazott számítások csak a következő 10 évre tekintenek előre

A halandósági index jelenleg használatos számítási módszere csakúgy, mint a kimondottan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát értékelő meghatározásoké viszonylag rövid távú, tíz éves becslést tesz lehetővé. Ezek a számítások elsősorban a páciens életkorát és nemét veszik figyelembe, ezért a fiatalabbak és a nők infarktus-kockázatát gyakran olyan esetekben sem vizsgálják, amikor az életvitel alapján az indokolt lenne – írják a szakemberek. Az új módszerrel fiatalon is kiszűrhetőek a rizikócsoportba tartozó emberek, és megbecsülhető, hogy a jelenlegi életvitel mellet hány év múlva következhet be náluk stroke vagy infarktus.