Szapora légzés mentheti meg a koraszülötteket

A nagyon gyors légzés - ami percenként 600 levegővételnek felel meg - a legjobb mód arra, hogy sikerüljön megvédeni a koraszülöttek tüdejét - derül ki egy friss kutatásból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 27. szabo.daniel

A nagyon gyors légzés – ami percenként 600 levegővételnek felel meg – a legjobb mód arra, hogy sikerüljön megvédeni a koraszülöttek tüdejét – derül ki egy friss kutatásból.


A koraszülöttek legtöbbjét körülbelül percenként 30-as légzésszámmal lélegeztetik. A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint a gyorsabb, sekélyes légzés azonban hosszú távon jobb tüdőfunkcióhoz vezet.

A Kings College London munkatársai úgy vélik, hogy tanulmányok heves vitát szül majd. A szakértők 319 huszonkilenc hétre született kisbabát vontak be a vizsgálatba, s kamaszkorukig figyelték meg őket. Összehasonlították azokat, akik hagyományos lélegeztetésben részesültek a születésüket követő egy órán belül, s azokat, akik magas frekvenciájú oszcillációs ventilációt (HFOV) kaptak. A gyerekek kisebb légútjai jobb állapotban voltak 11 és 14 éves koruk között, amennyiben szaporábban lélegeztették őket csecsemőként.