Szegényebb vagy – nagyobb a mellrák kockázata?

Az angliai Nemzeti Rákkutató Intézet adatai szerint az évi 450 mellrák okozta halál összefüggésben áll a szegénységgel. A daganat késői felfedezése az elhalálozások legfőbb okozója.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anglia
2013. december 03. Szaurella

Az angliai Nemzeti Rákkutató Intézet adatai szerint az évi 450 mellrák okozta halál összefüggésben áll a szegénységgel. A daganat késői felfedezése az elhalálozások legfőbb okozója.


A BBC a kutatásra hivatkozva kiemeli: a gazdagabb környékeken élő nőknél korábban fedezték fel a daganatokat. A brit Egészségügyi Minisztérium figyelmeztet, „sokkal többet” kéne tenni a rák diagnosztizálásáért és korai kezeléséért. Akárcsak itthon, a rákkal foglalkozó jótékonysági alapítványok és a kutatók a háziorvosuk minél előbbi felkeresésére szólítják fel a nőket. A kutatások kimutatták, hogy ha a szociálisan elmaradott hátterűek diagnosztikai szintje a tehetősebbekével egyezne, 450 életet lehetne megmenteni évente Angliában. Cambridge-i és Leicesteri egyetemi kutatók 20,738 kelet-angliai beteg adatait használták fel. Köztük 2006 és 2010 között diagnosztizálták a mellrákot. Megvizsgálták, a rák mely stádiumában járt a daganat a diagnózis időpontjában. Régi összefüggés igazolódik be: minél későbbi a diagnózis, annál előrehaladottabb állapotban jár a tumor, és annál nehezebb kezelni.

A mellrák kockázata 600%-al magasabb az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél

A D-vitamin hiány az egyik fő oka a nők mellrákjának az American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent új kutatás szerint. A tanulmány, amit egy különböző szervezetekből érkezett tudós csoport írt, rámutat hogy szaúd-arábiai nőknél, akiknek alacsony D-vitamin szintjük van, hatszor nagyobb a mellrák kockázata, mint a magasabb vitamin-szintűeknél. A kutatók a D-vitamin bevitel növelését sürgetik, számtalan életmentő egészségügyi hatása miatt.

Az egyik kutató, Dr. Gary Abel a Cambridge-i Egyetemről azt nyilatkozta a BBCnek, hogy nem teljesen tiszta, miért kisebb a szegényebb nők túlélési esélye: „De úgy gondoljuk, köze van egyrészt ahhoz, hogy a szegényebb nők később veszik észre a tüneteket magukon, másrészt ahhoz, mit tesznek, ha észreveszik, valami nincs rendben, és milyen gyorsan mennek a háziorvosukhoz” – mondta.

„Úgy tűnik, a gazdagabb környéken élő nők egyenesen a háziorvosukhoz mennek, és segítséget kérnek, míg a szegényebb környéken lakók inkább eltitkolják egy ideig, mielőtt elmennének hozzá.”. A kutató „megújult erőfeszítésre” szólított fel, hogy új lendületet kapjanak a tudatossági kampányok, rámutatván, hogy nagyjából 70%-át a mellrákoknak háziorvosi vizsgálat alatt diagnosztizálták – nem a nemzeti szűrőprogram által.

„Még több tennivaló”

Dr. Julie Sharp, a Cancer Research UK-tól nyilatkozta: „Más kutatások kimutatták, hogy a szegényebb hátterű nők félnek orvoshoz menni, pedig fontos hogy  megtegyék azt a lépést, hogy elmennek a háziorvoshoz, mivel ez rengeteget javíthat a helyzeten.”

Eluned Hughes, a Breakthrough Breast Cancer közegészségügyi vezetője hozzátette: „A korai diagnózisra való fókuszálással – különösen az elmaradott területeken – lehet a legnagyobb hatással csökkenteni a mellrákban elhunyt nők számát.” A brit Egészségügyi Minisztérium egyik szóvivője szerint sokkal többet kéne tenni a rák hamarabbi diagnosztizálása és kezelése érdekében. „450 millió fontot költünk évente a rák korai diagnosztizálásának segítésére, ami ezrek életét fogja megmenteni minden évben, és több mint 170 millió fontot fektetünk be négy év alatt, hogy kiterjesszünk és bevezessünk egy új, úttörő eljárást a rák monitorozásában.”

A D-vitaminnal kapcsolatos esettanulmány 120 mellrákos eset adatait vizsgálta. Az eredmények szerint a legalacsonyabb D-vitamin szintű Szaúd-arábiai nőknél, – kevesebb, mint 25nmol/l (10ng/ml) – hatszoros eséllyel fordul elő mellrák, mint a legnagyobb D-vitamin kategóriájú – nagyobb, mint 50nmol/l (20ng/ml) – nőkhöz képest. A szaúd-arábiai nőknek rendkívül alacsony a D-vitamin szintjük. Ez a modern, benti életvitellel, a sötétebb bőrtípussal, a kulturális öltözködési sajátságokkal, és az – Kanadával vagy az USÁ-val ellentétben – élelem D-vitamin dúsításának hiányával magyarázható

„Elkötelezettek vagyunk a rákkezelés egyenlőtlenségeinek csökkentésében is – ezért célozza meg a ’Légy tisztában a rákkal!’ kampányunk a hátrányosabb helyzetű csoportokat, hogy tudatosságot építsen ki a rák tüneteinek felismerésére. A Public Health England korábbi kutatásai erős kapcsolatot mutattak ki a szegénység és az egészség között: rák, szívroham, szélütés, tüdőbetegség és májbetegség is valószínűbb a szegénységben élőknél.