Szépségtippek kismamáknak – a kozmetikus tanácsai

A várandósság időszakában a testápolás a hormonális változások, a növekvő testsúly, a „más”-állapot miatt, a korábbiaktól még nagyobb odafigyelést igényel. A gyermekáldás a nőiesség kiteljesedését jelenti, így természetes, hogy ebben az időszakban sem szeretnénk lemondani a jólápoltság, jó közérzet érzéséről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2013. november 24. Paulik András

A várandósság időszakában a testápolás a hormonális változások, a növekvő testsúly, a „más”-állapot miatt, a korábbiaktól még nagyobb odafigyelést igényel. A gyermekáldás a nőiesség kiteljesedését jelenti, így természetes, hogy ebben az időszakban sem szeretnénk lemondani a jólápoltság, jó közérzet érzéséről.


A kozmetikusnál járva minden esetben jelezzük, hogy babát várunk, így sok esetben módosíthatjuk a korábbi megszokott kezeléseket. Ezen idő alatt nem végzünk kozmetikai tetoválást, műköröm viselését sem ajánljuk. Nem alkalmazunk fénykezeléseket /IPL, laeser/, kerülendő a szolárium. A korábbi kezelésekre azonban számos alternatíva létezik, a szépségről most sem kell lemondanunk.

Tapasztalataim szerint a szüléssel kapcsolatos félelmek, a gyermekneveléssel kapcsolatos aggodalom kiváló ellenszere egy kellemes masszázs. A masszírozást ilyenkor gyengéd mozdulatokkal végezzük, azonban minden esetben figyelembe vesszük a kismama egyéni igényeit.

A terhesség alatt fokozódik a faggyúmirigyek működése, így mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg. Természetesen ezek kezeléséről ilyenkor sem kell lemondanunk. Az arctisztítás előtt kismamák esetében a bőr puhítását gőzölés helyett vapozon segítségével végezzük. A kezelések során, amennyiben a korábban megszokott termékek problémát okoznak, antiallergén készítményeket használunk. Bőrtisztítás után kerüljük a vérbőséget fokozó krémek, pakolások használatát, inkább nyugtató pakolást alkalmazunk.

A kozmetikai kezelések során, különösen a terhesség vége felé okoz kényelmetlenséget, hogy a kismama nagy pocakkal hosszú ideig feküdjön. Ilyen esetekben többször is sétálhatunk, de végezhetjük akár ülve is a kezeléseket.

Amennyiben korábban rendszeresen festettük a szemöldököt, szempillát, most sem kell lemondanunk róla. A kozmetikai kezelésekkel kapcsolatban általánosságban elmondhatjuk, hogy ez nem a kísérletezések időszaka, azonban minden korábbi termék –ha nem okoz problémát – nyugodtan alkalmazható. A szemöldök-szedés ebben az érzékeny időszakban különösen kellemetlen lehet. Ezen úgy segíthetünk, ha a kismama elé tükröt tartunk, így ő is láthatja, mikor, mi történik, nem éri váratlanul a csípő érzés.

A korábban megszokott sminkről nem kell lemondanunk, amennyiben nem okoz problémát. Előfordulhat, hogy ez esetben is egy-egy terméket le kell cserélnünk, célszerű hypoallergén készítményeket választani.

Fordítsunk gondot a szőrtelenítésre is. Tapasztalataim szerint az érzékeny bőrre való patronos ”rózsaszín” gyanta biztonsággal alkalmazható. Nagy előnye a borotvával szemben, hogy hosszabb időre megszabadulhatunk a kellemetlen szőrszálaktól, így elkerülhetjük a gyakori, különösen az utolsó trimeszterben kényelmetlen hajolgatást.

Lábaink ápolását nyugodtan bízzuk szakemberre. A növekvő pocak folyamatosan nehezíti a lábujjak elérését, sokszor már a cipő bekötése is problémát okoz. A rendszeres pedikűr mellett fordítsunk különös gondot a megfelelő cipő kiválasztására. Életünk ezen szakaszában ne a külsődleges, sokkal inkább a kényelmi szempontokat részesítsük előnyben.

Használjuk ezt az időszakot a boldog feltöltődésre, a kényeztetést, nyugalmat, az anya elégedettségét a baba is megérzi, hiszen ez esetben különösen igaz a mondás, mi szerint ami jó az anyának, az jó a babának is…