Szilveszterkor is óvatosan fogyasszunk energiaitalokat!

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet – figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
drogfogyasztás
2016. december 28. Orientpress

Napjainkban az energiaitalok – különösen a fiatalok körében – igen nagy népszerűségre tettek szert. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2011-es 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10-18 éves korosztály 68%-a, a felnőttek 30%-a, míg a 10 év alatti gyermekek 18 %-a fogyaszt energiaitalt. Az EFSA 2015-ös állásfoglalása szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 mg koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 mg koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 g/testsúlykilogramm naponta.

A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni. A koffein-túladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. novemberétől 2015. szeptemberéig 379 olyan viselkedési zavart, megbetegedést, rosszullétet regisztrált, amelyek energiaital fogyasztással függtek össze, ezek 75 %-ában 18 év alatti fiatalok voltak az érintettek. A rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel. Érdemes továbbá arra is felhívni a fiatalok figyelmét, hogy a vizsgaidőszakban sem ajánlatos a tanulást energiaitalokkal vagy kávéval éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Az így szerzett pluszenergia ugyanis hamar kiapad. A szervezettel nem lehet ily módon visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége.

Az energiaital alkohollal keverve még veszélyesebb!

Az energiaitalok egyéb nem kívánt hatásai:

  • Egyes energiaitalok cukortartalma meglehetősen magas, egy adag akár 11 kockacukornyi mennyiséget is tartalmazhat, amely növeli az elhízás kockázatát és fogszuvasodást is okozhat.
  • Az intenzív fizikai aktivitás alatt fogyasztott energiaital – különösen melegben – súlyos folyadékhiányos állapothoz és következményes szívritmuszavarhoz vezethet. Az energiaitalok nem keverendők össze a sportitalokkal, amelyek fogyasztása a fizikai igénybevételt követően pótolja a szervezet számára az energiát, a vizet és az eletrolitokat.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!