Szívritmuszavar gyermekkorban: tünetek és teendők

Létezik egy normál szívritmus-szabálytalanság a gyerekeknél, de ettől elkülöníthető a szívritmuszavar. Lássuk, mit tehetünk ilyenkor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. október 19. Csontos Dóra

Létezik egy normál szívritmus-szabálytalanság a gyerekeknél, de ettől elkülöníthető a szívritmuszavar. Lássuk, mit tehetünk ilyenkor.


Gyermekeknél további sajátossága, hogy belégzéskor a szívfrekvencia magasabb, mint kilégzéskor. E szabálytalanságok különösen elalváskor és ébredés közben szembeötlők, de testi megterhelés után is.

Ezektől a normális szívritmus-szabálytalanságoktól meg kell különböztetni a szívritmuszavarokat, például a túl gyors ütéssorozatot, a tachykardiát (heves szívdobogás) és a túl lassút (a bradycardiát), illetve az egyenetlen ritmusút. Ennek oka lehet lelki felindulás, különösen nagy testi megterhelés vagy növekvő láz. Gyermekeknél a normális szívritmushoz még pitvari vagy kamrai dobbanások is járulnak, amelyeket az orvos extraszisztolénak nevez.

Leggyakoribb tünetek:

  • Szívdobogás
  • Akadozó szívverés
  • Rendszertelen dobbanások
  • Szapora szívverés

Aritmiák, szabálytalanságok is elég gyakoriak az egyébként normális szívritmusban. Ez nem feltétlenül jelez szívbetegséget. Ilyen ritmuszavarok egészséges, ám lelkileg labilis gyermekeknél és fiataloknál is megfigyelhetők. Ha a szív ritmuszavara keringési elégtelenséggel jár, és a gyermek betegnek hat, ágynyugalmat kell tartani, és értesíteni kell az orvost. Szívizomgyulladás (myokarditis) veszélye áll fenn!

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!