Szoptatás – legalább fél évig!

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ám ha nyilvánosan eteti meg ily módon gyermekét egy anya, az sokakban ellenérzést, sőt, felháborodást vált ki. Még mindig. Ez ellen kíván tenni a Szoptatást támogató nemzeti bizottság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. március 27. Gyarmati Orsolya

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ám ha nyilvánosan eteti meg ily módon gyermekét egy anya, az sokakban ellenérzést, sőt, felháborodást vált ki. Még mindig. Ez ellen kíván tenni a Szoptatást támogató nemzeti bizottság.


Legyen természetes része az életnek az anyatejes táplálás, a csecsemők legalább fél évig tartó szoptatása, ezért a kormány azt szorgalmazza, hogy alakítsanak ki minél több olyan bababarát helyet, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között tudják etetni gyermeküket – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt egy csütörtöki budapesti, a témában tartott rendezvényen.

Novák Katalin a Szoptatást támogató nemzeti bizottság konferenciáján azt mondta, bár a szakemberek között egyetértés van abban, hogy az anyatej a legjobb táplálék a csecsemők számára, a szoptatást támogató szemlélet még mindig nem terjedt el mindenhol. Azt hangoztatta, hogy a szoptatás támogatásához, könnyebbé tételéhez bababarát egészségügyi

Arról is beszélt, hogy a családbarát kormányzásnak is nagy szerepe lehet a szoptatás népszerűsítésében. Példaként említette, lehetővé tették az anyák számára, hogy a gyerekük hároméves koráig otthon maradhassanak, vagy úgy dönthessenek, hogy a gyed mellett, akár részidőben, visszatérnek a munkába.

Közölte, támogatják a családbarát munkahelyek kialakítását is, hogy a kismamák számára könnyebbé tegyék a család és a munka összehangolását. Elmondta, az ezt ösztönző Családbarát munkahely pályázatra március 31-éig lehet jelentkezni.

Az 50 millió forint keretösszegű pályázatra vállalatok vagy költségvetési, közigazgatási szervek, önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy legalább egy éven át egy – általuk kitalált vagy már máshol működő – konkrét családbarát programot folytatnak. A program lebonyolítását a tervezett gyerekek megszületését támogató Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány segíti. Az államtitkár egy több évtizedes megfigyelésen alapuló tanulmányt ismertetve arra hívta fel a figyelmet: a hosszabb ideig szoptatott gyerekek – azon túl, hogy az anyjukkal szorosabb érzelmi kapcsolatba kerülnek – felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken és

Utalt arra, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) már az 1980-as évek végén végzett felmérésében azt állapította meg, hogy a fejlett országokban aggasztó mértékben visszaesett az anyatejes táplálás mértéke. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország a szoptatás kérdésében európai és nemzetközi összehasonlításban viszonylag jól áll. Elmondta, a szülés előtt álló anyák 95 százaléka készül szoptatásra, és – egy 2013-as védőnői felmérés szerint – minden második csecsemőt négy hónapig, minden harmadikat pedig fél évig szoptattak kizárólag anyatejjel. Az államtitkár fontosnak nevezte a szemléletformálást, azt, hogy természetes legyen a szoptatásról, annak egészségi előnyeiről vagy éppen nehézségeiről beszélni.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának képviseletvezetője az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország még csak részlegesen ratifikálta a WHO-nak az anyatej-helyettesítő készítmények marketingjéről szóló kódexét. Közlése szerint ennek azért van jelentősége, mert Magyarországon az elmúlt tíz évben több mint a kétszeresére nőtt a vényre felírt tápszerre fordított összeg.

Elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente hárommilliárd forintot költ tápszertámogatásra, de a szoptatást támogató segédeszközökre nem adnak támogatást, pedig éppen ez segíthetné elő, hogy Magyarországon a szoptatási arány javuljon. Véleménye szerint a szoptatási kultúra helyreállítását már az óvodákban, iskolákban és a családban kellene elkezdeni, például azzal, hogy a gyerekek ne csak cumisüveges játékbabákat lássanak.  Arra hívta fel a figyelmet, számos jó nemzetközi kampány indult már a szoptatás népszerűsítéséért, például 2007-ben Angliában, annak hatására 13 százalékkal nőtt a szoptatott csecsemők aránya; szerinte Magyarországon is hasonló programokra lenne szükség.