Szoptatós dajkaság kicsit másképp – ma is létezik!

Te szoptatnád más gyermekét? A kérdés nem is annyira költői, hiszen vannak olyan közösségek, ahol napjainkban is előfordul a dajkaság eme formája. Szoptatós dajkaság másképp.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2018. június 27. C.L.

Te szoptatnád más gyermekét?

A kérdés nem költői, és a szoptatós dajkaság sem újkeletű dolog. Fennállása minden bizonnyal az emberiséggel egyidős, de mint foglalkozás is valószínűleg az egyik legősibbek közül való.  Már Hammurapi babiloni király törvénykönyvében is kitérnek a szoptatós dajkákra, de a görög kultúrában is gyakran előfordult, hogy a gyermekeket rabszolgák, szolgálók táplálták. A későbbi korokban például a 13. században a Szoptató Madonna képe sem véletlenül vált elterjedté, noha elsősorban teológiai jelentést hordozott. A szoptatós dajkaság virágzott a 19-20. században is, számos regényben lelhetünk róla feljegyzéseket, s térhódításának csupán az 1930-as években elterjedt tápszerek vetettek véget. Ha napjainkat nézzük, akkor sem kell messzire mennünk, hogy ismert személyiségek, például Katalin brit hercegné neve is felmerüljön a bulvárlapok címlapján, mint szoptatós dajkát alkalmazó hírességé.

Az anya és gyermeke közötti kötődés

Korábban a szoptatós dajkákat alkalmazó anyák sosem hallottak az első éveket meghatározó kötődésről, amely csupán a 20. században vált ismertté. Ez a tény, továbbá az anyatejes táplálás előnyeit hangsúlyozó kutatások elterjedése azonban oda vezetett, hogy a szoptatási hajlandóság jelentősen megnövekedett napjainkban. Ma már a társadalom és maguk az anyák is másként állnak a kérdéshez. A legtöbb anya tisztában van az anyatejes táplálás fontosságával, és azzal is, hogy amennyiben a kisbaba éhes marad, a saját anyatej felszaporításán túl tápszerrel vagy donortól származó anyatejjel lehet pótolni a hiányzó mennyiséget.

Tejadomány

Meggyőződés és vérmérséklet kérdése, hogy valaki milyen utat választ: egyes anyukák tápszerrel pótolják a gyermeküknek a hiányzó mennyiséget, míg mások mindent elkövetnek azért, hogy anyatejhez jusson a baba. Számos praktika és szakértői tanács létezik a saját anyatej felszaporítására, ám ha ezek nem járnak eredménnyel, még mindig van arra lehetőség, hogy a gyermeknek jusson anyatej. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy a tejadományozásnak is lehetnek nagyon különböző formái.

Tejtestvér

Tény, hogy a legbiztonságosabb, ha ellenőrzött forrásból származó anyatejhez jutunk, ám a gyűjtőállomások nincsenek olyan jól ellátva, hogy az összes igényt maradéktalanul ki tudják elégíteni. Magyarországon régebben a védőnők kötötték össze azokat az anyukákat, akiknek gyermeke tejtestvérré válhatott, ma már inkább privát fórumokon szerveződnek ezek a kapcsolatok. Ám van, aki itt nem áll meg, és nem csupán anyatejet biztosít a másik kisbaba számára.

Stephanie Dahl csupán anyatejet adományozott egy olyan kisbaba számára, aki néhány hetesen veszítette el az anyukáját – számol be róla a Romper.com. “Egy néhány anyukából álló csoport tagjaként hetente adtam le tejet, a védőnő mindannyiunktól vett vérmintát és elbeszélgetett velünk, mielőtt elkezdtük a dolgot. Én otthon fejtem le az anyatejet, de két anyuka is volt, aki közvetlenül szoptatással táplálta a babát, aki végül anyatejes volt az első életévéig.”

Gyakoribb, mint gondolnák?

Napjainkban ez a gyakorlat ritka, inkább családtagok, ismerősök között elterjedt, vagy ha a felek valamilyen előzetes szerződésben rögzítették a feltételeket. De pontos adatokat nem lehet tudni, hiszen a szoptatós dajkaságnak nincs akkora publicitása – derül ki egy másik szoptatós dajka nyilatkozatából. Talia Borders elmesélte, ő a saját unokahúgát etette meg esetenként, mikor a nővére iskolában volt és nem ért haza az etetésre.

Fizetős szoptatós dajka?

Valójában a nyelvi kifejezés nem különböztet meg fizetős és nem fizetős szoptatós dajkát, és a köznyelvben gyakrabban használják olyan esetekben, mikor a tejadományozó anya valamilyen ellenszolgáltatás fejében szoptatja más gyermekét. Ám léteznek olyan közösségek, ahol teljesen önzetlen módon történik mindez. Ilyen például a Human Milk 4 Human Babies elnevezésű közösség, amely csak és kizárólag tejadományokat közvetít akár lefejt tejről, akár szoptatásról legyen szó.

A szoptatós dajkaság és a feminizmus

Vannak, akik óriási lehetőségeket látnak a szoptatós dajkaságban. Moorea Malatt szoptatási tanácsadó és oktató például úgy véli, egy közösségen belül egymás gyermekének anyatejjel való táplálása nagyonis feminista válasz a jelenségre, ahogy a kismamák egész nap egyedül, leterhelve küzdenek napjainkban gyermekük ellátásával, összes szükségletük maradéktalan kielégítésével. Emily Canibano, dúla és szoptatási tanácsadó maga is alkalmazza a szoptatós dajkaságot, ha szükség van rá. “Van olyan anyuka, akinek problémát jelent a szoptatás, ilyenkor egy kis lélegzethez jut, megtörik az a stressz-kör amiben szoptatástól szoptatásig őrlődik” – állítja.