Szudánban akadályozzák az ENSZ-t a gyermekbénulás elleni oltókampányban

A szudáni kormány és egy lázadószervezet akadályozza az ENSZ-t abban, hogy gyermekbénulás ellen beoltson 160 ezer gyereket az afrikai ország két szövetségi államában, Dél-Kordofánban és Kék Nílusban - közölte hétfőn New York-i székhelyén a világszervezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 12. bencze.aron

A szudáni kormány és egy lázadószervezet akadályozza az ENSZ-t abban, hogy gyermekbénulás ellen beoltson 160 ezer gyereket az afrikai ország két szövetségi államában, Dél-Kordofánban és Kék Nílusban – közölte hétfőn New York-i székhelyén a világszervezet.


John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatalának műveleti igazgatója arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy az oltás akadályozásának megszüntetése érdekében gyakoroljon nyomást a kartúmi kormányra és a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom Északi Szárnyára (SPLM-N).  A szudáni kormányhadsereg már több mint két éve harcban áll az SPLM-N lázadóival a két szóban forgó államban, amelyek szomszédosak Dél-Szudánnal, és amelyekre a kartúmi kormány ki akarja terjeszteni a fennhatóságát.  Noha a gyermekbénulást hivatalosan felszámolták Szudánban, a vírus április óta ismét megjelent Kelet-Afrikában, és fennáll a veszélye annak, hogy elterjed egész Szudánban, főleg Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államokban, ahol semmilyen gyermekbénulás elleni oltókampányt nem végeztek azokon a területeken, amelyek az SPLM-N ellenőrzése alatt állnak – állítja az ENSZ.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azzal a felhívással fordult októberben Kartúmhoz és a lázadókhoz, hogy állapodjon meg egymással az oltás lehetővé tételében, és a kormány erre hajlandó is volt, de a november 5-e és 12-e közötti időszakra meghirdetett tűzszünet ellenére egyik szemben álló fél sem engedte közlekedni az oltókampányt végző egészségügyiek gépkocsijait – mondta John Ging. Ennek az a nézeteltérés volt az oka, hogy a lázadók még egy egyeztetést akartak az oltás elvégzésének részleteiről, de a kormány ezt már szükségtelennek tartotta. Az igazgató hozzátette, hogy ha bármikor beengednék őket a területre, másnap elkezdhetnék az oltást.