Szükségállapotot rendeltek el gyermekbénulás miatt Kárpátalján

A gyermekbénulás megelőzhető lenne, és eddig úgy tűnt egyre csökken az ebben szenvedők száma. Ukrajnában most a WHO javasolt egészségügyi szükségállapotot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 08. Csontos Dóra

A gyermekbénulás megelőzhető lenne, és eddig úgy tűnt egyre csökken az ebben szenvedők száma. Ukrajnában most a WHO javasolt egészségügyi szükségállapotot.


Szükségállapot Ukrajnában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi szükségállapotot rendelt Ukrajnában, mert két gyermekbénulásos esetet is találtak, az ország magyarlakta részében – derült ki a CNN tudósításából.

Korábban Peter Crowley, az UNICEF Gyermekbénulás Egységének vezetője úgy nyilatkozott, a gyermekbénulás felszámolásához vezető folyamat valós és drámai, hiszen ma már csupán két olyan ország van, ahol a vad poliovírus átvitelét soha nem sikerült megszakítani: Afganisztán és Pakisztán”. “De – és ez nagyon lényeges – amíg a világon mindenhol minden gyermeket nem immunizálnak következetesen és rutinszerűen gyermekbénulás ellen, addig a fenyegetés megmarad. Nem nyugodhatunk meg, addig kell folytatnunk a munkát, amíg a világon egyetlen gyermek sem lesz vakcina nélkül.”

Fontos a megfelelő immunizálás

Ezen haladás ellenére a vakcinával kapcsolatos poliovírus esetek megjelenése az olyan országokban, mint Laosz, Ukrajna, Guinea és Madagaszkár, kihangsúlyozzák azokat a kockázatokat, amelyek még mindig sok országot érintenek a rutinszerű immunizálás elégtelen elterjedtsége miatt. Ukrajnában például a gyermekeknek kevesebb, mint 14 százalékát immunizálják gyermekbénulás ellen – tudtuk meg korábban az UNICEF Gyermekbénulás Világnapján.

Ukrajnában most két, egy rahói és egy técsői kisfiút kezelnek gyermekbénulásos tünetekkel, ezért hirdetett szükségállapotot a WHO. A gyermekeket állítólag vallási okok miatt nem oltották be a szükséges vakcinával.