Szülés hétféleképpen

Hogyan lehet világra hozni a kisbabát? Milyen lehetőségek közül választhatunk egyáltalán? Mi az, ami úgy segíthet, hogy közben nem veszélyezteti a szülés biztonságos lefolyását?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 04. bencze.aron

Hogyan lehet világra hozni a kisbabát? Milyen lehetőségek közül választhatunk egyáltalán? Mi az, ami úgy segíthet, hogy közben nem veszélyezteti a szülés biztonságos lefolyását?


Kiindulópont: hagyományos kórházi szülés

Felvételkor az ügyeletes orvos és szülésznő kézi és CTG-vizsgálat segítségével megállapítja, hogy valóban megindult-e a szülés, vagyis rendszeresek-e a fájások, elkezdődött-e a méhszáj tágulása, rendben vannak-e a magzat szívhangjai. Ezt követi az úgynevezett előkészítés, ez azt jelenti, hogy leborotválják a gáttájékon a szőrzetet, a kismama beöntést kap, majd zuhanyozhat. Ezután bizonyos időközökben, általában egy-két óránként újabb belső vizsgálat következik, a köztes időt pedig úgy töltheti a kismama, ahogy a körülmények engedik: sétálgatva, ücsörögve, fekve – mást nem nagyon tehet. Ha a szülés idő előtti, vagyis a rendszeres fájástevékenység megindulása előtti burokrepedéssel kezdődött, vagy egyéb okból lehet szövődményektől tartani, sok kórházban feküdnie kell, és folyamatosan CTG-vizsgálatot végeznek – figyelik a magzati szívhangokat és a méhösszehúzódásokat. Ez alaposan megnehezíti a vajúdó dolgát. Így nehezebb elviselni a fájásokat, csigalassúsággal múlik az idő, a sok vizsgálat zavaró lehet, de az a céljuk, hogy a magzat és az anya is biztonságban legyen és a szülés folyamata, haladása jól nyomon követhető legyen. A választott orvost általában a kitolási szak előtt hívják be.

A kitolási szak sok kórházban még mindig kétoldalt kengyelbe felrakott lábakkal és fekve, vagy felhúzott lábakkal és ugyancsak fekve zajlik. A vajúdás során a kismama szinte mindig kap oxitocin-infúziót, és legkésőbb a kitolási szak kezdete előtt megrepesztik a burkot, ha addig nem repedt volna meg magától. A lepény megszületéséhez általában szétszedik a szülőágyat, és legkésőbb ekkor kengyelbe kerül a kismama lába. Oxitocinnal segíthetik elő az erőteljes méhösszehúzódásokat, hogy a vérveszteség minél kisebb legyen, és a lepény minél hamarabb megszülessen. Ezután következik a gátmetszés és a sérülések ellátása, ha voltak ilyenek. Azt, hogy a szülés során milyen esetben milyen beavatkozásoknak, vizsgálatoknak kell történniük, a szakmai protokoll szabályozza. Ettől nem szoktak jelentősen eltérni a kórházakban, vagyis választási lehetőségekre ne számítsunk, legfeljebb a fájdalomcsillapítás terén.

Alternatív szülőszobában

Vajon ehhez képest mi történik másként az alternatív, vagyis otthonosan berendezett szülőszobában? Az orvos és a szülésznő szemléletmódjától függően nagyon sok minden! Azt persze nem árt tudni, hogy ilyen szülőszobába csak azt engedik be, aki teljesen problémátlan babavárás után feltehetően természetes, szövődménymentes szülésnek néz elébe. Tehát az ikerterhesség, a méhen végzett előzetes műtétek, sok helyütt az idő előtti burokrepedés, a toxémia, a fájásgyengeség, az elhúzódó szülés, az anya krónikus betegségei eleve kizárják ennek a szobának a használatát – és akkor még fel sem soroltuk valamennyi szóba jöhető okot. Akik azonban mégis bejuthatnak oda, többnyire nagyon jól járnak: szülésük szépen, ütemesen halad, sehol semmi aggódnivaló, nem kell feküdni, nem kell állandó CTG-t viselni, a változatos berendezés pedig sokféle mozgást, testhelyzetet tesz lehetővé. A szülést kísérők is a helyzetnek megfelelően nyitottak: az orvos sokszor bele sem avatkozik, inkább a szülésznő segít, például gátvédelemmel. Itt csak ritkán kerül elő az oxitocin-infúzió, de kéznél van számos vajúdáskönnyítő eszköz: például gimnasztikai labda, bordásfal, vajúdókád.

Szülőszékkel, szülősámlival

Ezek olyan praktikus eszközök, amelyek a kitolási szakban lehetnek nagyon hasznosak, ha a segítők is tudják, pontosan mire valók, hogyan érdemes használni őket. A lényeg, hogy valamennyi típusnál segít a gravitáció is a baba világrahozatalában, a testhelyzet pedig segíti az erőkifejtést, megtámaszkodást. A szülősámlihoz még alternatív szülőszoba sem kell, elméletileg annak is segítségére lehetne a kitoláskor, akinél elhúzódott a szülés, vagy más okból nem egészen felhőtlen a helyzet. Akár egy szélesebb szülőágyra vagy dobogóra is fel lehet tenni, bár a szülő nő számára úgy a legkényelmesebb, ha nem valahol a magasban, hanem két lábbal a földön van, és a széken vagy az ágyon ülő segítője hátulról átkarolja. Sajnos a legtöbb kórházban még elméleti lehetőségnek sem lehet nevezni ezt, mert nem rendelkeznek ezzel a kis patkó alakú alkalmatossággal. Ahol van, ott viszont érdemes rákérdezni, mert akik próbálhatták, nagyon elégedettek vele. Egyébként nem új találmány, évszázadokon át használták a bábák házi szüléseknél.