Szülés után: Mi lesz a hasammal?

Ráncos, puha, nagy és löttyedt ‒ szülés után valószínűleg így néz ki a hasad. És ez teljesen normális! De nyugodj meg, nem fog így maradni. Viszont te is sokat tehetsz azért, hogy újra formába hozd magad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. július 15. bencze.aron

Ráncos, puha, nagy és löttyedt ‒ szülés után valószínűleg így néz ki a hasad. És ez teljesen normális! De nyugodj meg, nem fog így maradni. Viszont te is sokat tehetsz azért, hogy újra formába hozd magad.


A várandósság nyomot hagy a hason, hiszen aránylag rövid idő alatt több mint tízszeresére nő a méh. Ezt a növekedést a has bőrének, kötőszöveteinek, izmainak is követniük kell, ami bizony megterhelő. Ezért vannak jobb helyzetben azok a kismamák, akik edzett hasizommal és normál testsúllyal kezdik a terhességet: náluk hamarabb vissza tud állni az eredeti állapot.

Ha három hónappal szülés után is úgy néz ki a hasad, mintha még benne lenne a baba, azért a bőr alatti zsírpárnák mennyisége és a meggyengült hasizom is felelős lehet. Le kell tehát fogyni, és erősíteni kell a hasizmokat. Egyik a másik nélkül nem hoz eredményt, hiszen a hasad erősödhet ugyan, de attól a zsírpárna még nem tűnik el. Ha meg csak zsírégetést végzel, attól nem lesznek izmaid. Jó, ha tudod, hogy ha hasra hízó típus vagy ‒ márpedig a magyarok nagy része az ‒, akkor az a legutolsó, ahonnan fogyni fogsz. Az ugyanis a raktárad, azt üríti ki legutoljára a szervezet.

Ha most várod a babát

Kezdd el minél hamarabb, és végezd legalább kétnaponta a hasizomgyakorlatokat! Nincs összefüggés a has és a méh izomzatának összehúzódása között. Kérd gyógytornász segítségét, vagy keress a lakóhelyeden várandósoknak való tornát, ott biztos kezekben vagy. Várandósságod első 12 hetében csak olyan mozgásformákkal és gyakorlatokkal próbálkozz, olyat, amit már előtte is végeztél, újakkal ne kísérletezz. A kismamatornát panaszmentesen a 12. és a 16. hét között javasolják elkezdeni.

Közvetlenül szülés után

A rendkívüli megterhelést követően a hasizmoknak ismét meg kell erősödniük. Hock Márta gyógytornász, a PTE Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet adjunktusa azt ajánlja, hogy a legegyszerűbb hasizomgyakorlatot már egy nappal szülés után kezdd el: ülő és álló helyzetben húzd be a hasad, számolj el hatig, és ezt ismételd naponta, ahányszor csak tudod. Ugyanezt a gyakorlatot ismételd meg négykézláb is! Ügyelj a fokozatosságra, és ha nem esik jól, azonnal hagyd abba. Érdemes a tornát szoptatás vagy fejés utánra időzíteni.

A gyermekágyas időszak leteltével

Ha a hathetes kontrollon az orvosod mindent rendben talált, kérdezz rá, hogy elkezdheted-e a hasad edzését. Sajnos nem ritka, hogy a “szétnyílt” hasizom nem záródik össze, az egyenes hasizmok közötti rés megmarad. Különösen gyakran fordul ez elő olyan kismamáknál, akik császármetszéssel szültek, alkatukhoz képest nagy babát hoztak világra, vagy ikerterhességük volt. Ez az elváltozás egyrészt esztétikai probléma, hiszen a has előredomborodik, másrészt viszont növeli a hasi sérv kialakulásának veszélyét, és hátfájást is okozhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, fordulj szakemberhez, ne fogj magadtól hasizom-erősítő gyakorlatokba.

Honnan tudom, hogy szétnyílt-e a hasizmom?

A hasizmaid vizsgálatát egyedül is elvégezheted: feküdj hanyatt, húzd föl mindkét térdedet, talpad legyen a földön. Helyezd mindkét kezed ujjaiddal lefelé a köldök alá és fölé, közvetlenül a bőrre, és enyhén nyomd lefelé. Lassan emeld el a fejed a talajról, tartsd meg ezt a helyzetet, és lélegezz egyenletesen, miközben a köldök alatt és felett tapintod a hasizmok közötti rést. Szülés után két héttel kétujjnyinál kisebbnek kell lennie ennek a távolságnak, ha ennél nagyobb, akkor szétnyílva maradtak az izmok.