Szüléstörténet: villámgyorsan lett egy koraszülöttem

Szüléstörténet? Még jó, hogy a második gyerekemet szültem, mert ha ez lenne az első tapasztalás, nem hozná meg a kedvem a folytatáshoz. Azon mondjuk nem volt időm görcsölni, hogy milyen lesz kétgyerekes anyának lenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 01. bencze.aron

Szüléstörténet? Még jó, hogy a második gyerekemet szültem, mert ha ez lenne az első tapasztalás, nem hozná meg a kedvem a folytatáshoz. Azon mondjuk nem volt időm görcsölni, hogy milyen lesz kétgyerekes anyának lenni.


Most úgy történt, hogy a 33. héten, egy hétfői reggelen fél 7 magasságban arra ébredeztem, hogy görcsölget a hasam. Kellemetlen, de elviselhető érzés volt, olyan, mint amikor megjön a havim. Kicsit vártam, még az ágyban félálomban figyeltem a rezdüléseimet, de a görcsölés nem akart múlni, igaz, erősödni sem erősödött. Átmentem a férjem szobájába (ami eredetileg a gyerekszoba, csak éppen a gyerek átköltözött mellém a hálóba kitúrva ezzel a férjemet, aki nagyon boldog volt, hogy lehet egy saját szobája, ahol lefekvés előtt olvashat, és álmában senki nem rúgja oldalba), odabújtam mellé, hátha az segít. Ennyire nem gondoltam komolynak ezt a fájdalmat.

De semmi változás nem történt, csak amikor elmenten vécére, egy kis vért is láttam kicsordulni. Ekkor már jobbnak láttam, ha írok a kezelőorvosomnak, hogy mit csináljak. Ő azonnal válaszolt, hogy menjek a szülőszobára. Ekkor már kezdtem kicsit aggódni, hiszen még egyáltalán nem voltam felkészülve. Semmilyen értelemben.

A férjem gyorsan bevitte az oviba a fiunkat. Még jó, hogy hétközben vagyunk, mert nem tudnánk kire bízni őt, még azt sem beszéltük meg, kit kérünk meg szüléskor, hogy vigyázzon rá. Az a kép, ahogy elbúcsúztam a négyévestől, és kilép az ajtón, örökre beleégett az agyamba. Már tudom, ez volt az a pillanat, amikor utoljára láttam őt az egyetlenemként.

Felöltöztem, a táskámba bedobtam pár magazint és egy üveg vizet, asszem azt akartam hinni, hogy csak egy kellemetlen nap lesz ez a mai, amikor is órákat várok a kórházban, közben görcsölök majd szolidan, és valamikor hazaküldenek. Egy belső hang viszont olyasmiket mondott, hogy én ma túlleszek a szülésen, de ezt nem akartam meghallani.

Kb. fél óra múlva már indultunk a kórházba, ekkor már egyre fokozódtak a fájások. Kb. 6 perc az út, s én már félájultam ültem az anyósülésen, csukott szemmel képzeltem el, éppen merre tartunk, néha ellenőrzésképpen sandítva kinéztem az ablakon. Egy busz mellett elhaladva irigykedve néztem az utasokat, akik munkába mentek. De jó nekik, én meg itt szenvedek, miközben ma nekem is megbeszélésem lenne – gondoltam.

A kórház körül nehéz parkolni, én kiszálltam, és inkább elindultam egyedül a szülőszobára. Nem volt türelmem megvárni a férjem. Felbicegtem összegörnyedve a szülőszobára, ahol bár kedvesen fogadtak, de érződött, hogy nem veszik komolyan a fájdalmamat, inkább olyan volt, mintha azt gondolnák, egy nyápic vagyok, csak elhagyom magam. A leggingsemet és a bugyimat ekkor már nem tudtam levenni egyedül, egy nővérke segített. Azt mondta, attól is fájhat a hasam, hogy nem kismama bugyi és nadrág van rajtam. Pedig ezek egyáltalán nem szorítottak, megértem, hogy ő is valami indokot keresett. Azért mindenki végezte a dolgát, nem kellett várnom, rendesen elláttak. Pár perc múlva megvizsgáltak, mire megjelent az orvos, akihez jártam, és döbbenten közölte, már annyira kitágultam, hogy ma meg fog születni ez a gyerek. Bumm.