Szülő lettem – életmódot váltok

Teli vagyunk kifogásokkal, amikor az életmódváltásra kerülne a sor. A gyerek születése azonban esélyt ad arra, hogy megpróbáljunk egészségesebben élni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. július 24. bencze.aron

Teli vagyunk kifogásokkal, amikor az életmódváltásra kerülne a sor. A gyerek születése azonban esélyt ad arra, hogy megpróbáljunk egészségesebben élni.


– A kislányom születése jelentette a végső lökést ahhoz, hogy új életet kezdjek – kezdi a történetét a másfél éves Johanna apukája, Czirok Márton. – Akkor már több mint száz kiló voltam a 170 centimhez, és többek között gyomorpanaszokkal és refluxszal küszködtem. Arra gondoltam, sürgősen változtatnom kell, ha fel akarom nevelni a lányomat, ha példamutató apja szeretnék lenni, ezért a feleségemmel karöltve diétázni kezdtünk, és bérletet vettünk a konditerembe.

Márton régi fotókat mutat közben magáról és a feleségéről, Olíviáról, akivel eddig összesen 55 kilót fogytak. Szűk másfél év alatt teljesen kicserélődtek.

– Az elhatározás tőlem indult, de a férjem szinte azonnal csatlakozott, így sokkal könnyebben ment az egész – veszi át a szót a huszonöt éves anyuka, aki az otthoni ételfelelős is egyben. – Szoptattam, így a személyi edzőnk kímélő gyakorlatokat írt elő. Sosem koplalunk, csak megválogatjuk, hogy mit eszünk. Eleinte nem volt könnyű, de már megszoktuk. Teljesen kiiktattuk a fehér lisztet és a cukrot. Nem csak a külsőnknek tett jót az életmódváltás: Mártonnak megszűnt a refluxa, nekem helyreállt a ciklusom, a korábbi inzulinrezisztenciámnak nyoma sincs, és simán lekocogok két órát – mondja Olívia, aki a kislányát is az új, egészséges étrendre szoktatja. – Johanna mindenre nyitott, szeret kóstolgatni, ha valamit nem akar, nem erőltetjük. Azt akarom, hogy kellemes élményeket társítson az evéshez, ezért tulajdonképpen ráhagyom, mennyit eszik. Vannak napok, amikor repetázni is szeretne, máskor meg csak fél adagot kíván. Olívia még azt is elárulja, hogy férjével már a második babán dolgoznak, ezúttal – az életmódváltásnak hála – hormongyógyszerek nélkül.

Kis lépésekben

– A fogyás mellett gyakran gyógyulást is eredményez sok családnál, ha a családtagok változtatnak az étkezési szokásaikon – magyarázza dr. Leitem Ágnes táplálkozási szakértő, aki megerősíti, hogy a reflux mögött sok esetben gluténérzékenység áll. A kicsiknél ugyanez a betegség okozhat alultápláltságot, hiperaktivitást vagy akár autizmust is. – Paleolit diétával például jó eséllyel megszüntethetők az időről időre visszatérő felső légúti betegségek is, melyeket sokszor a tejtermékek fogyasztása okoz. Ma már mindenféle alapanyaghoz hozzá lehet jutni, amelyekkel ügyesen hagyományos ízeket varázsolhatunk. És nem kell attól sem tartanunk, hogy fehér liszt, cukor és tehéntej nélkül le kell mondanunk a süteményekről. Rengeteg sütireceptet lehet már találni csupa egészséges hozzávalóval, ilyen például a gesztenye- vagy kókuszliszt, a mazsola vagy a gyümölcs.