Tanácsok kezdő kismamáknak: ezeket NE kövesd!

Az agyadra megy a sokfelől hozzád áramló rengeteg információ? Eleged van abból, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét is olvastad, hallottad már a baba első hónapjaival kapcsolatban?Összegyűjtöttünk néhány közkeletű szabályt - amiket biztosan nem kell betartanod.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. szeptember 27. szabo.daniel

Az agyadra megy a sokfelől hozzád áramló rengeteg információ? Eleged van abból, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét is olvastad, hallottad már a baba első hónapjaival kapcsolatban?
Összegyűjtöttünk néhány közkeletű szabályt – amiket biztosan nem kell betartanod.


NE Cseréld ki a pelusát minden etetés előtt!
Az igaz, hogy ha a kicsi eltöltött ébren vagy alva három órát, majd jelezni kezdte, hogy éhes, akkor logikus dolog átpelenkázni etetés előtt. Ennyi idő alatt ugyanis biztos telt (vagy megtelt) a bugyor, és ha szopi közben elalszik, akkor lehet, hogy újabb három órát már nem bírna ki, és átázna, bármilyen márkás is a pelenka. De ha ennél sűrűbben eszik, akkor fölösleges minden alkalommal tisztába tenni. Éjszaka pedig, hacsak nincs átázva vagy bekakilva, eszedbe ne jusson ezzel zargatni – csak teljesen felébreszted vele, amire semmi szükség.

NE Mérd meg a babát minden etetés után!
A legtöbb kórházból – elvileg – akkor adják haza az újszülöttet, ha megkezdődött a súlygyarapodása. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudják, megkérnek, hogy szoptatás előtt és után is mérd meg, hogy kiderüljön, pontosan mennyit evett. Aztán könnyen lehet, hogy a védőnőd vagy a gyerekorvos is felteszi a kérdést: mennyit szokott enni egyszerre? Te pedig könnyen beleeshetsz az első gyerekesek csapdájába: pontos naplót kezdesz vezetni arról, hogy mikor hány grammot evett a pici, melyik melledből, illetve ha szükség volt pótlásra, hány milliliter tápszert fogyasztott. Ne tedd!

Ha úgy látod, hogy minden tisztába tevésnél pisis a pelusa, rendszeresen van széklete (ami anyatejes babáknál napi hetet és heti egyet is jelenthet), elégedett, szemmel láthatóan gyarapszik, és nincs beesve a kutacsa, akkor fölösleges ennyiszer lemérni. Az első időkben bőven elég hetente egyszer, sőt akár azt is bevállalhatod, hogy csak a védőnőnél méred meg, havonta egyszer.