TBC-s dolgozó miatt kell beoltani több mint száz debreceni óvodást

A jövő hét elején 123 óvodást oltanak be Debrecenben, mert az egyik óvodai dolgozónál TBC-t mutattak ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
biztonság
2016. április 08. Csontos Dóra

A jövő hét elején 123 óvodást oltanak be Debrecenben, mert az egyik óvodai dolgozónál TBC-t mutattak ki.


A debreceni Mesekert Óvoda három telephelyének 205 óvodása közül 123 gyermeket oltanak be, mert egyik dolgozójuk tüdőtuberkulózissal fertőződött meg – közölte Fekete Valéria, az intézmény vezetője. Az óvoda munkatársa január vége óta egy üzemi baleset miatt nem dolgozik.

Az intézményvezetőt március 23-án értesítette a tüdőgondozó intézet vezető főorvosa arról, hogy az éves kötelező tüdőszűrő vizsgálat eredménye egyik dolgozójuk esetében pozitív lett. Ezt követően fertőtlenítettek a három óvodában a kilincsektől a játékokon át minden lehetséges eszközt.

Az érintett szülőknek rendkívüli szülői értekezletet tartott április 5-én a tüdőgondozó intézet vezető főorvosa és a megyei tiszti főorvos. A jelen lévő szülőket tájékoztatták arról, hogy előfordulhatnak ilyen megbetegedések, ám kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki megfertőződött.

Alaposan fertőtlenítették az óvodát – képünk illusztráció

A szülők megnyugtatására kötelező bőrpróbaoltást rendeltek el. Ez a három óvodában a 205 óvodás közül 123 gyermeket érint. Április 11-én és 12-én – hétfőn és kedden – lesz az oltás, majd csütörtökön és pénteken annak leolvasása.

Fekete Valéria közölte még, hogy az intézmény valamennyi felnőtt dolgozója kötelező tüdőszűrésen vett részt, a leletük negatív lett.

Az intézményvezető elmondta: szigorú előírások vonatkoznak az óvodai dolgozók alkalmazására. Ennek értelmében minden évben kötelező tüdőszűrésen és munkaköri alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Olyan nem fordulhat elő, hogy valakiről kiderül, fertőző beteg és tovább dolgozna, mert a járványügy azonnal „kiemeli” a dolgozót, és megteszi a megfelelő intézkedéseket – tette hozzá Fekete Valéria.