Tej itthonról

A tej az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, és a csontokat erősítő kálcium miatt is lényeges a fogyasztása, hacsak nincs valamilyen érzékenységünk. Némi tudatossággal megtalálhatjuk a hazai tejtermékeket, így egészségesek, környezettudatosak is lehetünk, hogy egyéb előnyökről ne is beszéljünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 17. Aipmilo

A tej hasznosságáról időről időre viták kerekednek. Mégis tény, hogy az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, és a csontokat erősítő kálcium miatt is lényeges a fogyasztása, hacsak nincs valamilyen érzékenységünk. Némi tudatossággal megtalálhatjuk a hazai tejtermékeket, így egészségesek, környezettudatosak is lehetünk, hogy egyéb előnyökről ne is beszéljünk.


Az EU-ban idén január 1-től már nincs tejkvóta, így minden ország annyit termel, amennyit akar, nőtt tehát a termelés, élesedett a verseny. Ennek hatására nálunk is csökkentek az árak. Akik azonban ezzel igen nehéz helyzetbe kerülnek, azok a hazai termelők.

Ha magyar terméket akarunk vásárolni figyeljük ezt a jelet, mert itt biztosak lehetünk benne, hogy hazai termelőket támogatunk a vásárlásunkkal. A tejszív-védjegyet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felügyeli, az azzal ellátott tejtermékek kizárólag magyar alapanyagból származnak és megfelelnek a hatályos élelmiszer-szabályozás kritériumainak.

Magyarországon szigorúan ellenőrzik a termelőket és a feldolgozókat, ami biztonságos terméket garantál a vásárlóknak. A megbízható és jó minőségű tej ismertetőjegye a tejszív-védjegy, amely egyre több hazai eredetű tejterméken megtalálható. A minőségi, hazai termékek fogyasztása és vásárlása munkahelyeket tarthat meg.

A tejtermelés szempontjából szerencsésebb helyzetben lévő országok – például Írország, Németország vagy Hollandia –, elárasztották a piacot az olcsó, dömpingáron kínált tejjel. Ezzel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni, miközben a hazai tejtermékek kiváló minőségűek – mondta korábban Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke.

 

Ajánljuk még figyelmetekbe ezt a kisfilmet, ami látványosan jeleníti meg a tejfogyasztás hasznosságát.