Tél, fülfájásszezon és a tudnivalók

Közeleg a tél, lassan megtelnek a fül-orr-gégészetek várói fülfájós gyerekekkel és szüleikkel. A fülfájás nem véletlenül sok szülő rémálma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. november 04. Gyarmati Orsolya

Közeleg a tél, lassan megtelnek a fül-orr-gégészetek várói fülfájós gyerekekkel és szüleikkel. A fülfájás nem véletlenül sok szülő rémálma.


A fülgyulladásra hajlamos gyereket évente akár több alkalommal is el kell vinni szakrendelésre, ahol többnyire hosszú órákig kell várakozni, mielőtt orvos látná a gyereket, ráadásul a fület érintő betegségek általában igen fájdalmasak.

Gyermekkorban leggyakoribb a középfül, illetve a külső hallójárat gyulladása. Utóbbit azonban legtöbbször a hallójáratba került víz vagy a felhalmozódott fülzsír, a rosszul kivitelezett fültisztítás okozza, ezért itt most az előbbire koncentrálunk.

Miért gyakoribb gyerekkorban az akut középfülgyulladás?

Az érintett terület anatómai és élettani fejletlensége miatt: a középfület a garattal összekötő, az előbbi szellőzéséért és a nyomáskiegyenlítésért felelős fülkürt még rövidebb, szűkebb és kevésbé meredek lefutású, mint felnőttkorban, ezért gyorsabban elzáródik, a váladék nehezebben ürül rajta keresztül, kedvező feltételeket teremtve ezzel a baktériumok, vírusok elszaporodásához, illetve rövidsége miatt a kórokozók könnyebben bejutnak a garat felől a középfülbe.

A csecsemők és a kisgyerekek ráadásul még nem, vagy nem elég hatékonyan tudják kifújni az orrukat, ami a váladék felszaporodásához, és következményes gyulladáshoz vezethet (nem csak a közép- és a belsőfülben, de az arckoponya kiterjedt járatrendszerében is, orr- és arcüreggyulladás képében). Ez magyarázza, hogy a gyerekek majd háromnegyede legalább egyszer átesik középfülgyulladáson – az esetek többségét fél és hároméves kor között diagnosztizálják –, sokaknál pedig krónikusan visszatér a baj.

Az akut középfülgyulladás szinte mindig náthás megbetegedés után, alatt lép fel – többnyire elhúzódó, súlyos vagy kezeletlen nátha szövődményeként jelentkezik, de az arra hajlamosaknál egy kisebb megfázás is ráhúzódhat a fülre. Az esetek kisebb százalékában kívülről, a hallójáraton keresztül, vízzel vagy fültisztításkor jut be a kórokozó.