Tények és tévhitek a mellrákról

A mellrák a nők körében az egyik leggyakoribb daganattípus, ha azonban idejében diagnosztizálják, sikeresen kezelhető. Vajon mindent tud erről a betegségről? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. február 28. Gyarmati Orsolya

A mellrák a nők körében az egyik leggyakoribb daganattípus, ha azonban idejében diagnosztizálják, sikeresen kezelhető. Vajon mindent tud erről a betegségről? 


Mennyire befolyásolják a gének a mellrák kialakulását?

100-ból mindössze 3 esetben fordul elő, hogy a hordozott gének miatt alakul ki a mellrák – ezt a szép adatot azonban erősen árnyalja, hogy ha egy közeli rokonnál (anyánál, testvérnél) már előfordult, akkor duplájára nő a rizikó. Éppen ezért ha a családjában több rákos megbetegedés is volt, azt érdemes megemlítenie az orvosának, hiszen akkor kockázat-felmérésre lehet szüksége

Hány nőnél diagnosztizálják?

8-ból 1 nőnél alakul ki mellrák, a statisztikák szerint főleg a menopauza utáni időszakban. A betegeknek csupán 5 százalékuk 50 év alatti. Jó hír azonban, hogy akik szoptatták a gyereküket, azoknál kisebb eséllyel jelentkezik ez a betegség.

A mellben lévő csomó feltétlenül rákot jelent?

Szerencsére nem, így nem kell egyből megrémülni, ha esetleg csomót észlel, hiszen azt több dolog is okozhatja, pl. ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. Ezek ráadásul megnőhetnek és érzékennyé is válhatnak. Szükséges esetekben kivetetheti őket, de nem mindig érdemes. Fontos azonban, hogy ne elégedjen meg az öndiagnózissal: ha bármilyen elváltozást tapasztal, a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz, főleg akkor, ha a csomó kemény, szabálytalan alakú, és ciklustól függetlenül alakul ki