Tényleg látják a szellemeket a gyerekek?

A felnőtt agy csinál szellemet a gyerek által valósnak megélt "képzelt barátból" - mondja a pszichológus, a jósnő szerint viszont a szellemvilág létezik, és egyáltalán nem félelmetes. A gyerekek pedig valóban holt lelkekkel kommunikálnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. február 10. Szaurella

A felnőtt agy csinál szellemet a gyerek által valósnak megélt “képzelt barátból” – mondja a pszichológus, a jósnő szerint viszont a szellemvilág létezik, és egyáltalán nem félelmetes. A gyerekek pedig valóban holt lelkekkel kommunikálnak.


Anna először egy-másfél éves korában gondolkodtatta el komolyabban a családot, amikor pár alkalommal látszólag a teljesen üres falnak mosolygott és integetett. Beszélni még nem tudott, így szülei érdeklődésére csak mutogatott a semmibe: ott, ott. Most három éves, már folyékonyan beszél, így már tényleg a frászt hozta környezetére. Mert újra “elkezdte”. Egy bácsit említ, aki néha a szobájában, néha a fürdőben tűnik fel, de olyan is van, hogy a lépcsőfordulóból néz le az alsó szinten tévéző családra.

A kislány köszön neki, van, hogy jó éjszakát kíván és rácsukja a gardrób ajtaját, mert a bácsi megy már aludni. Elmondása szerint fehér ruhát visel, és nem csinál semmi különöset, csak csöndesen álldogál. És néz. Van, hogy Anna nem mer bemenni a szobájába, mert ott a bácsi, de az esetek többségében úgy köszönti, mintha jelenléte teljesen természetes lenne.

Nem felnőtteknek való világ

A felnőttek reakciója persze, hogy a gyerek szellemet lát. Akár így van, akár nem, kezdjük az elején. A fent leírt jelenséget Bodnár Csilla gyermekpszichológus nem tartja általánosnak, praxisában elvétve találkozott ilyen esettel. Az ilyen kis gyerek személyisége még nagyon éretlen, csakúgy, mint észlelési és gondolkodási funkciói. Gyermeki sajátosságokat mutat, cselekedetei, gondolatvilága mögött “felnőtt ésszel” hiába keresünk okokat, összefüggéseket.