Terhesség és hányinger, hányás

Vannak, akiknek ismeretlen a terhességi hányinger és hányás, de azért sokunknak nagyon is élénk emlékeink maradnak a reggeli rosszullétekről és hányingerről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. március 16. Vajda Boglárka

Vannak, akiknek ismeretlen a terhességi hányinger és hányás, de azért sokunknak nagyon is élénk emlékeink maradnak a reggeli rosszullétekről és hányingerről.


Vannak, akiknek ismeretlen a terhességi hányinger és hányás, de azért sokunknak nagyon is élénk emlékeink maradnak a reggeli rosszullétekről és hányingerről.
Valóban. Elég egy szokatlan szag, egy hirtelen felállás a székből, vagy egy levegőtlen helyiség. Bár a terhességi hányingert és émelygést többnyire reggeli rosszullétnek aposztrofáljuk, mégis a nap bármely szakaszában előfordulhat.

Ezek a tünetek a terhes nők 70%-ánál jelentkeznek, és a 6. és 12. hét között a legintenzívebbek. Vannak azonban, akiknél – például e sorok írójánál is – több hétig is kitartanak. Jó hír, hogy többnyire azért a 20. hétnél megszűnnek ezek a korántsem áldásos tünetek.

Ha a helyzet súlyosbodik
Előfordulhat, hogy a terhességi hányinger és hányás súlyosabb formát ölt. Ez a probléma nagyjából a terhes nők mindössze 0,5-2 %-át érinti, és vészes terhességi hányásnak nevezzük. Az ismétlődő és súlyos hányinger illetve hányás hirtelen testsúlycsökkenéshez, kiszáradáshoz, táplálkozási hiányhoz vezethet. Ha nem kezelik, akkor a születendő gyermekre állapotára is kihathat. Ilyen esetben orvos által felírt gyógyszerek illetve akár kórházi kezelés (infúzió) is szükséges lehet.

Mi az oka ennek a különös tünetnek?
Vannak elméletek, amelyek szerint a hányás éppen a magzatot védi meg pl. az egészségtelen, vagy akár számára veszélyes ételektől és italoktól. Nos, aki volt már terhes, az tudja, hogy ez az elmélet sajnos nem minden esetben igazolható, amikor épp egy zsíros hamburgerről fantáziálsz éjszaka.

A pszichoanalitika elképzelése
A kora 20. századi pszichoanalitikus elméletek pszichológiai okokkal (pl. az anya negatív beállítódása a gyermekkel szemben, szorongás, frusztráció, depresszió) magyarázták a terhességi hányást, és úgy tűnik, ez az elképzelés a mai napig szilárdan tartja magát az egészségügyben – világít rá az amerikai HER Foundation (Hyperemesis Education and Research), amely alapítványként kifejezetten a vészes terhességi hányás gyógyítását, kutatását tűzte ki céljául.

Pedig a vészes terhességi hányás hosszú távú, komoly gazdasági problémákat is indukálhat. Gondoljunk csak bele! A tünetek miatt Amerikában pl. 200 millió dollárt költenek a nők kórházi kezelésére, és ezek a hölgyek hamarabb kiesnek a munkából is, ráadásul a társadalom és az orvosok hajlamosak stigmatizálni, és pszichológia tünetnek nevezni komoly problémájukat. Jómagam is tapasztaltam ezt, amikor felesleges hisztinek titulálta a fülem hallatára egy orvos ezt a problémát.

Igen kevés konkrét vizsgálat született terhességi hányás témában, és ez a tünet nehezen érthető, így masszívan tartja magát a pszichológia magyarázat- világít rá szintén a HER Foundation. Lépjünk most azonban túl a lelki okokon, és nézzük meg a magyarázatot a szervezet oldaláról!

Hormonok változása
A terhességi hányinger és hányás mögött álló egyik legvalószínűbb ok a terhességi hormonok (HCG és ösztrogén) magas szintje lehet, illetve a hormonális változások által beindított idegi mechanizmusok.