Terhességi cukorbetegség – tehetünk ellene!

Egyre gyakoribb a terhességi cukorbetegség, ami a szülés után rendszerint magától elmúlik, de ha időben észreveszik, diétával jól orvosolható.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. november 24. bencze.aron

Egyre gyakoribb a terhességi cukorbetegség, ami a szülés után rendszerint magától elmúlik, de ha időben észreveszik, diétával jól orvosolható.


A terhességi cukorbetegség egyre több kismamát érint. Szerencsére a kötelező szűrővizsgálatoknak köszönhetően idejében fény derülhet a lappangó kórságra, és diétával – extrém esetben gyógyszeres vagy inzulinkezeléssel – jól orvosolható. A terhesség után, az esetek túlnyomó részében, a betegség megszűnik. Egy új kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy minden második terhességi diabéteszes számíthat rá, hogy tizenkét éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz, amennyiben nem változtat az életmódján.

A terhesség nem betegség, csak más állapot. Azonban, ha a kilenc hónap alatt bármikor rendellenességet tapasztalunk, inkább kétszer menjünk orvoshoz, mint egyszer sem. Hiszen a várandósság következtében sokszor a szervezet másként működik, mint előtte, és ez komoly problémákat okozhat a babánál és a mamánál egyaránt. A terhességi cukorbetegségnek még tünete sincs mindig, így ha a szűrővizsgálatok elmaradnak, lappangó betegségként kísérheti végig a terhességet, és veszélyeztetheti a kismama és a kicsi épségét. Szerencsére a 24-26. héten végzett cukorterheléses diagnosztikus vizsgálatból időben és hamar kiderül, ha baj van. (A vizsgálat elvégzését hamarabb is kérhetik azok, akik magas rizikófaktorral rendelkeznek a betegséget illetően, lásd keretes írásunkat). Amennyiben az éhgyomri érték meghaladja a 6 mmol/l-t, és/vagy a 2 órás 7,8 mmol/l-t, gesztációs cukorbetegségről beszélünk. Egy további vizsgálattal az is kiderül, hogy szükség van-e inzulinra, vagy elég a diétás étrend bevezetése.

Étkezési aranyszabály

Terhességi cukorbetegség esetén diabetológus és dietetikus szakember segít az új életforma és étrend összeállításban. A betegség kordában tartásához a szénhidrát mennyisége és minősége, illetve az étkezések gyakorisága a kulcs. Naponta öt-hat alkalommal étkezzünk, kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, helyettük a rostban gazdag, összetett szénhidrátokat részesítsük előnyben. Továbbá iktassuk ki a fehér lisztet és a cukrot, vezessük be a jó zsírokat (olívaolaj, kókuszzsír, magok), együnk naponta ötször zöldséget, és fele-fele arányban kerüljön az asztalra állati és növényi fehérje. Egy okosan és kreatívan összeállított menü nem az ételekről való lemondásról szól, hanem új és merész ízpárosítások világába kóstolhatunk bele. Merjünk kreatívak lenni!