Termékteszt: mosható intimbetétek

Egészségügyi vagy környezeti okok miatt egyre többen érdeklődnek alternatív egészségügyi betétetek iránt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete magyarországi gyártású mosható intim betéteket tesztelt fogyasztók bevonásával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betét
2016. május 06. Vajda Boglárka

Nyolc TVE támogató tag tesztelt 4 féle (különböző méretű, vastagságú) Emilla terméket, és az alapján értékelték, hogy mennyire kényelmesek, higiénikusak ill. egyszerű-e a használatuk.


Egészségügyi vagy környezeti okok miatt egyre többen érdeklődnek alternatív egészségügyi betétetek iránt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete magyarországi gyártású mosható intim betéteket tesztelt fogyasztók bevonásával.

Eredmények

A betéteket otthon napközben és éjszaka, illetve lakáson kívül is tesztelték. A tapasztalatok megosztották a tesztelőket, a többen kifejezetten pozitívan csalódtak, néhányan nagyon rossz élményekről számoltak be. A felmerülő problémák talán orvosolhatóak lettek volna más, nagyobb vagy vastagabb méret választásával, mivel az Emilla termékkínálatában vannak még nagyobb nedvszívó-képességű betétek, amelyek nem vettek részt a tesztelésben.

Minden szempontot négyes skálán értékeltek a tesztelők, ahol 1-es volt a legrosszabb, 4-es a nagyon jó. Egy-egy szempontnál elérhető maximális pontszám 32 volt.  

A legmagasabb pontot arra kapta a termék, hogy nem volt kellemetlen szaga használat közben (31 pont). A többi szempontnál (kényelmes-e, moshatóság, átázás, körülményes használat) nem volt nagy eltérés az pontszámban (22-24 pont), de itt is közepesnél jobb volt az átlagérték.

Két tesztelő kivételével mindegyikük használná a jövőben is ezt a terméket, csak magában, vagy az első napokon eldobható betéttel, tamponnal kombinálva.

(

(fotó: okoanyu.hu)

Egészségügyi és környezetvédelmi okok az alternatív termékek mellett

A női higiéniai termékekre nem kötelező ráírni, hogy milyen vegyi anyagot tartalmaznak, pedig a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékekből számos káros anyag is felszívódhat. Több külföldi kutatás mutatott ki egészségre káros szennyezőket betétekből és tamponokból. 2014-ben a TVE által laboratóriumban vizsgált tamponoknál és egészségügyi betéteknél is, habár nagyon alacsony mennyiségben, de minden tesztelt termék tartalmazott valamilyen hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagot (ftalát, parabén, triklozán). Mivel a szervezetbe sok más forrásból (pl. ételek, házi por) is jut ezekből a vegyszerekből, az egyenként határérték alatti mennyiségek összeadódnak. Ezek a vegyületek nemcsak a termékeket használó nőkre, de a később születendő gyermekre is veszélyt jelenthetnek.

Egy átlagos nő élete során mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ el. Az ebből adódó hulladék csökkentésére a legnépszerűbb alternatíva az intimtölcsér és a reneszánszát élő mosható betét, sőt újabban már mosható menstruációs fehérneműt is piacra dobtak.