Tetőzik a kullancsszezon!

Az év eleji előrejelzésnek megfelelően, az enyhe téli időjárás miatt tetőzik a kullancsok száma hazánkban: egyre többen fordulnak háziorvoshoz kullancscsípés miatt, miközben a parazitát továbbra is sok tévhit övezi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyhártyagyulladás
2016. július 27. Csontos Dóra

Az év eleji előrejelzésnek megfelelően, az enyhe téli időjárás miatt tetőzik a kullancsok száma hazánkban: egyre többen fordulnak háziorvoshoz kullancscsípés miatt, miközben a parazitát továbbra is sok tévhit övezi.


A többféle veszélyes betegséget – vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs nem csupán erdőkben, mezőkön található meg, de egyre gyakoribb a városi parkokban, strandokon, játszótereken is.

A vérszívó jelenlétére a külföldi nyaralás előtt is érdemes felkészülni: az itthon népszerű nyári úticélok, például Ausztria, Szlovénia és Szlovákia, illetve Horvátország egyes északi régiói is fertőzöttek. A tavasztól őszig tartó intenzív kullancsveszély miatt a szakemberek az esetleg késve megkezdett oltási sorok befejezését, illetve az emlékeztető oltások beadását javasolják, ugyanis a kullancs-encephalitis elleni hosszútávú védettség csak így biztosítható.

Magyarországon, akárcsak számos népszerű környező nyaralási célországban idén nyáron is számolni kell a többféle betegséget is terjesztő kullancsokkal. Az enyhe telek miatt egyre jobban elszaporodó élősködő a két legismertebb és legveszélyesebb kullancs eredetű betegség – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kóros esetek – számát is megnövelheti.

“Az elmúlt időszakban egyre többen keresik fel háziorvosukat kullancscsípés miatt” – magyarázza dr. Torzsa Péter családorvos, a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense. Hozzátette: “Sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a parazitát hogyan kell szakszerűen eltávolítani, pedig nagyon fontos lenne, hogy a bőrbe fúródott kullancs kiszedése minél hamarabb megtörténjen és a kullancs testét ne nyomjuk össze.” Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint 2016 első félévében 484 Lyme-kóros esetet jelentettek, tavaly pedig egész évben 1445 regisztrált Lyme-kóros eset volt.

A Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs: a kullancs elleni védekezéssel kerülhető csak el a későbbi krónikus szövődmények. Az OEK adatai szerint 2014-ben 31, 2015-ben 24 kullancs-encephalitist jelentettek . A jellemzően kétfázisú lefolyással jelentkező kullancs-encephalitisből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte, de a WHO szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

A betegség második fázisa “mindössze” a betegek egyharmadánál alakul ki, emiatt számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad. A betegség első fázisának tünetei (fejfájás, fáradtság, rossz közérzet) a fertőzött kullancs csípését követően leggyakrabban 4-7. napon jelentkeznek. Ezek a tünetek azonban nem specifikusak, ezért az induló betegség felismerése nem lehetséges ebben a fázisban. A betegek egyharmadánál a kullancscsípést követően azonban kialakulhat a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa is. Tünete a magas, 39 °C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, hányás, szédülés, eszméletvesztés.

A betegség gyógyítására célzott terápia nem létezik, a súlyosabb eseteknél a vírusos fertőzés legtöbbször csak maradványtünettel gyógyul. Dr. Torzsa Péter hozzátette: a Magyarországon jellemző vírustörzs csak az esetek csekély arányában (1-2 százalékában) okozhat halált.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!