Tinijóga: nem csak ülünk és ommm-ozunk

A mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és ehhez sokkal több mozgásra lenne szükségük. A valóságban ezzel szemben idejük nagy részét tantermekben vagy otthon a gép előtt üldögélve töltik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. április 28. Gyarmati Orsolya

A mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és ehhez sokkal több mozgásra lenne szükségük. A valóságban ezzel szemben idejük nagy részét tantermekben vagy otthon a gép előtt üldögélve töltik.


Pedig a mozgásészlelésnek, a térérzékelésnek, az egyensúlyszervünk ép működésének az iskolai teljesítményben is kulcsszerepe van. A hintázás, a bukfencezés, az egyensúlygyakorlatok a koncentrációs készség fejlesztése mellett az agyféltekék helyes együttműködését, az idegrendszer fejlődését alapozzák meg. A fejlesztőpedagógiában mindez régóta ismert: a fenti testmozgásokat használják többek között diszlexiás, diszkalkuliás gyerekek fejlesztésében is.

Az információdömping miatt a mai gyerekeknek még az előző generációknál is többet kellene mozogniuk. Kisgyerekkorban ez még talán valamennyire meg is valósul, hogy aztán kiskamaszkorban ismét nehezebbé váljon. Az iskolai terhelés mellett nehéz időt szakítani a mozgásra, a tinik eleve nehezebben mozdulnak, szégyenlősek, testképzavaraik lehetnek. A mozgásformák közül a fentiek miatt érdemes kiemelni a jógát, hiszen ez mind az egyensúlyérzékelés, mind a koncentráció fejlesztésére alkalmas, emellett pont a kamaszkorban igen fontos törzsizmokat erősíti, és testtudati aspektusa révén a testképzavarok ellen is jó hatású. Németh Katalin jógaoktatóval a tini- és gyerekjógáról beszélgettünk.

– Mi a különbség a felnőtt, a tini és a gyerekórák között?

– Egy gyermek máshogy közelíti meg a jógát, mint egy felnőtt: a gyerekek testmozgása sokkal fürgébb, mint egy felnőtté, emellett a gyerekek és a tinik nem szeretik az egyhangúságot, mindenben a változatosságot és az újdonságot kedvelik. Véleményem szerint a gyerekjóga foglalkozás a legdinamikusabb jógafajta az összes jógastílus között. Figyelembe kell azt is venni, hogy a gyerekeknek mások a testarányai, ezért egyes ászanákat (testtartásokat) a felnőtteket megalázva végeznek el, néhány jógapózt pedig nem tudnak létrehozni. A tini jógaórák már inkább hasonlítanak egy felnőtt, dinamikus stílusú jógaórára, a fiatalok sajátos igényeihez igazítva. Egy oldott hangulatú beszélgetés, zene és dinamikus jóga kombinációja.