Tökéletes külső mindenáron? Avagy: rossz szokások, amelyekkel tönkreteheted a szervezetedet

A szokás valami olyasmi, amit rendszeresen csinálsz anélkül, hogy belegondolnál, jó-e vagy rossz, mivel már annyira megszoktad, hogy jelen van az életedben. Bizonyos dolgokról könnyű leszokni, másokról sokkal nehezebb. A divatról azt szokták mondani, hogy egyszerre izgalmas, átváltoztató, kommunikatív és csodálatos, azonban vannak olyan oldalai, amelyek komolyan befolyásolhatják az egészségünket, általában a jóllétünket - negatív irányba. Azokról a szokásokról van szó, amelyeket sokan a tökéletes külső elérése és megtartása érdekében követnek, s ezért akár egészen extrém szélsőségekik is hajlandóak elmenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anorexia
2014. március 06. Gyarmati Orsolya

A szokás valami olyasmi, amit rendszeresen csinálsz anélkül, hogy belegondolnál, jó-e vagy rossz, mivel már annyira megszoktad, hogy jelen van az életedben. Bizonyos dolgokról könnyű leszokni, másokról sokkal nehezebb. A divatról azt szokták mondani, hogy egyszerre izgalmas, átváltoztató, kommunikatív és csodálatos, azonban vannak olyan oldalai, amelyek komolyan befolyásolhatják az egészségünket, általában a jóllétünket – negatív irányba. Azokról a szokásokról van szó, amelyeket sokan a tökéletes külső elérése és megtartása érdekében követnek, s ezért akár egészen extrém szélsőségekik is hajlandóak elmenni.


Magassarkú éjjel-nappal

A magassarkú cipők hordásával komolyan ártunk a testünknek. Magassarkúban ugyanis a testünk kicsit előre akar dőlni, ezt viszont állandóan hátradőléssel igyekszünk korrigálni. Ez elképesztő terhelést jelent a gerincre, hosszútávon pedig összenyomja a csigolyákat. Az eredemény: csípő- és hátfájás. Szerencsére idén a lapossarkú ugyanúgy divat, mint a magas, így van remény…
 

A “hatalmas pakolós táska” hátrányai

Minél nagyobb a táska, amivel mászkálunk, annál több dolgot pakolunk bele. A hatalmas csomagot a fél vállunkon hordjuk, ez az egyenetlen súlyterhelés azonban egyenlőtlenséget okoz az izmokban, ami hosszú távon a vállak elferdüléséhez, vagy a hát, a gerinc elváltozásához vezethet.
A megoldás: hetente pár napon át váltsuk le “bőröndünket” egy könnyű, kicsi táskára, és szabaduljunk meg minden fölösleges kacattól.
 

Önéheztetés, szigorú étrend a 00-ás méret eléréséhez

A táplálékbevétek extrém minimalizálása annak érdekében, hogy “vékony” (valójában csont és bőr) legyünk, elképesztő módon teszi tönkre az anyagcserénket.
 

A YOLO-mentalitás magunkévá tétele

A YOLO angol mozaikszó, a “you only live once”, azaz “csak egyszer élsz” rövidítése Ez az attitűd mindenféle impulzív és ártalmas viselkedésformához vezethet az egészségtelen étkezési szokásoktól a hiperdrága dizájnerholmik megvételéig. Ha csak egyszer élünk, akkor tegyük azt az életet minőségivé, olyanná, amelyben a testünk, a szellemünk és a lelkünk a lehető legjobbat kapja.