Törvénybe iktatják a szoptatást?

Venezuela kormánya azt tervezi, hogy betiltja a cumisüveget, mert folyamatosan csökken a szoptatni nem akaró nők száma az országban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. július 09. szabo.daniel

Venezuela kormánya azt tervezi, hogy betiltja a cumisüveget, mert folyamatosan csökken a szoptatni nem akaró nők száma az országban.


“Minden babának joga van az anyatejhez” – jelentette ki a venezuelai Egyesült Szocialista Párt jogásza, Odalin Monzon, amikor benyújtott a parlamentnek egy törvénytervezetet, amellyel nemcsak a tápszerreklámokat tiltanák be országszerte, de a cumisüveg használatát is, mégpedig azért, mert “a szeretet, az anyát és gyermekét összekötő legfontosabb kapocs néha elvész, mert a tápszert használó anyák nem érzik azt a melegséget, mint azok, akik a szoptatást választják”.

Bár a törvénytervezet önmagában is aggályos, hiszen elveszi az anyák döntési jogát, ez utóbbi mondat – amely azt feltételezi, hogy a gyermekét cumisüvegből etető anya nem érez olyan szeretetet a babája iránt, mint aki szoptatja – verte ki igazán a biztosítékot sok nőnél világszerte. Az alapgondolat természetesen nem rossz, hiszen tagadhatatlan: az anyatej jobb, egészségesebb, biztonságosabb, higiénikusabb, és még számtalan más előnye van a tápszerhez képest. De kérdés, rá lehet-e ezt kényszeríteni a nőkre. El lehet-e venni tőlük a választás jogát, hogy eldöntsék, hogyan akarják táplálni a gyermekük, ráadásul mindezt a XXI. században, ahol nincs olyan csecsemőbaba a játékboltban, amelyhez ne adnának cumisüveget is. Tetszik vagy sem, ez a kultúránk része. Alig van a világon olyan várandós anyuka, aki legalább egyet ne tartana a szekrényben, még akkor is, ha nem tervezi a használatát. Csak a biztonság kedvéért.