Tudja, mennyi tévézés, gépezés árt a gyereknek?

Nagyjából fél órája ülünk a nőgyógyászati magánrendelő várótermében, amikor az egyik várakozó anyuka másfél év körüli kisfia végképp megunja és irgalmatlan hisztibe kezd. Anyuka először megpróbálja a hagyományos módszerekkel elterelni a gyermek figyelmét, majd körülnéz, és a kisfiú kezébe nyom egy okostelefont.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 24. bencze.aron

Nagyjából fél órája ülünk a nőgyógyászati magánrendelő várótermében, amikor az egyik várakozó anyuka másfél év körüli kisfia végképp megunja és irgalmatlan hisztibe kezd. Anyuka először megpróbálja a hagyományos módszerekkel elterelni a gyermek figyelmét, majd körülnéz, és a kisfiú kezébe nyom egy okostelefont.


„Csak ilyenkor adom oda neki” – mondja szabadkozva. A kisfiú nyomogatni kezdi a telefont, számára megszűnt a külvilág. Végre csend van.

Bezzeg az én időmben…

Bezzeg az én időmben a gyerekek csak este nézhettek tévét, jellemzően fürdés előtt, és szigorúan el kellett hagynunk a terepet, amikor a maci megmosta a fogát. Később, a rendszerváltás után nálunk ezen a téren is lazult a fegyelem, végig lehetett nézni egyszerre akár egy Kacsameséket, egy Benjit és egy Chip és Dale-t is. Ezek a mai fiatalok meg előbb tanulnak meg elindítani egy youtube-videót, mint beszélni.

A tévé és a videójáték nem feltétlenül az ördög műve, és nem kell eltiltani minden formájától a gyereket – ugyanakkor figyelni kell, mit és mennyit néz. Egy új kutatás ugyanis több mint ezer amerikai gyermek követéses vizsgálata során bebizonyította, amit a józan eszünkre hallgatva mindig is sejthettünk: egy csomó minden, köztük a gyerek iskolai teljesítménye és testsúlya is nagyban múlik azon, hogy mennyire követik figyelemmel és mennyire kontrollálják a szülők a gyerekek médiafogyasztási szokásait.

Agresszív, kialvatlan gyerekek

A kutatók szerint ez a hatás nem nagy, de az idő múlásával felhalmozódik. A JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy gyermekeink több éber órát töltenek tévénézéssel vagy videójátékokkal, mint bármi egyéb tevékenységgel. A tévé és monitor előtt töltött idő pedig összefügg a gyerekkori alvászavarokkal, a romló iskolai teljesítménnyel és az elhízással. Az Amerikai Gyermekgyógyászai Akadémia ajánlása szerint a két év feletti gyermekek maximum két órát tévézhetnének egy nap, azonban az amerikai gyerekek ezt a legtöbb felmérés szerint rendre túllépik.

A jelen tanulmányban 1323 gyereket vizsgáltak, kikérdezték a szüleiket is, és adatokat kértek az iskoláktól. Az eredmény: nem csak a napi, képernyő előtt töltött órák száma számított, hanem a szülők hozzáállása a témához. Ott, ahol a szülők megszabták, mennyi időt tölthet a csemete a tévé előtt, szabályozták, mit nézhet, és beszélgettek a gyerekkel a tévéműsorokról, a gyerekek jobban aludtak, jobb jegyeket kaptak az iskolában, több barátjuk volt, jobban beilleszkedtek kortársaik közé, és kevésbé voltak agresszívek. A jobban alvó gyerekek pedig kisebb eséllyel váltak túlsúlyossá.

Az sem mindegy, hol a tévé

Az elmúlt évtizedben az elhízott gyermekek száma megduplázódott az USÁ-ban, és ez a kutatások szerint szorosan összefügg a tévézéssel: míg a 8 és 18 év közötti gyerekek átlagosan heti 8,75 órát töltenek sportolással, fizikai aktivitással, addig tévénézéssel vagy videójátékkal átlag 44,5 órát. Vagyis nagyjából annyit, amennyit szüleik munkával.