Tudod mi a gyermeked szeretetnyelve?

Mikor kisbabánk születik, azonnal tudatosul bennünk, hogy a nevelésben minden a szülő és a gyermek közötti szeretetkapcsolaton múlik. Ahhoz, hogy gyermekünk megtalálja a helyét a világban, elengedhetetlen, hogy betöltsük érzelmi szükségleteit. Vajon mi a gyermekek öt szeretetnyelve?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. július 08. Csontos Dóra

Mikor kisbabánk születik, azonnal tudatosul bennünk, hogy a nevelésben minden a szülő és a gyermek közötti szeretetkapcsolaton múlik. Ahhoz, hogy gyermekünk megtalálja a helyét a világban, elengedhetetlen, hogy betöltsük érzelmi szükségleteit. Vajon mi a gyermekek öt szeretetnyelve?


Tudod milyen érzés az, mikor valaki idegennyelven beszél hozzád, de te nem érted? Gary Chapman keresztény író, párkapcsolati szakértő ugyanehhez az érzéshez hasonlítja azt, ha egy párkapcsolatban a feleknek érzelmi síkon másra van szüksége. Az író ezért megfigyeléseit Egymásra hangolva című könyvében publikálta, 1992-ben. Ebben Gary elmagyarázza, miért vezet házasságok felbontásához az, ha elbeszélünk egymás mellett és pontosan hogyan is tanulható meg egy “idegen nyelv”.

Az ember természetesen azon a nyelven szól a másikhoz, amit ő ért, de előfordulhat, hogy a lurkónk másik kommunikációs módszerre van ráhangolva. Ne felejtsük el: a másik szeretetnyelve megtanulható. Aki párkapcsolati szinten kíváncsi a doktor gondolataira, az IDE kattintva elolvashatja, de mi most a gyermeki lélek bugyraiban szeretnénk elmerülni.

Chapman elmélete szerint öt alapvető szeretetnyelvet különböztethetünk meg. Az első és legfontosabb feladatunk, hogy rájöjjünk mi magunk milyen nyelvet beszélünk.

Az öt szeretetnyelv:

  • elismerő szavak, például a bátorítás, dicsérő szavak és elismerő kijelentések,
  • minőségi idő, vagyis az összpontosított figyelem odaszentelése
  • ajándékozás, nem feltétlenül a pénzen vásárolt ajándék a jó, egy kedves gesztus is megfelel annak, aki ezt a nyelvet beszéli
  • szívességek, azaz szolgálatkészség
  • testi érintés.

Ha már tudjuk, hogy mi melyik csoportba tartozunk, akkor könnyebb lesz rájönni arra, gyermekünknek melyik az elsődlegesen beszélt nyelve. A Gyerekekra hangolva Ross Cambellel közreműködve készült el, aki a gyermeklélektanban nagy tekintélynek számít. 

Honnan tudhatjuk mi a gyermekünk szeretetnyelve?

Megfigyeléssel! Egy ideig figyelni kell a gyermekünk közeledését, azt, hogy ő mivel kedveskedik nekünk. Virágot ad? Focizni hív? Megdicséri a hajunkat? Ezek az apróságok sokat elárulhatnak gyermekünkről. Beszédes lehet, ha visszaidézzük, hogy gyermekünk mire panaszkodik legtöbbször. Például: “apa keveset van itthon”, “anya sosem dicsér meg”.

Jó módszer lehet továbbá, ha megkérdezzük tőle, ő miből érzi, hogy mi szeretjük őt.

A válaszok kategóriánkét változnak (Nézzétek el nekem, a család gyermekeitől loptam a válaszokat):

  1. Elismerő szavak: “Anya sokszor mondja, hogy cuki vagyok és imád. Kivéve, ha rossz vagyok.”
  2. Minőségi idő: “Apa keveset van itthon, de olyankor mindig pinpongozunk az udvaron.”
  3. Testi érintés: “A mamámék mindig puszilgatnak és ölelgetnek ha találkozunk, ebből tudom, hogy szeretnek.”
  4. Szívesség: “A tesóm mindig segít ha megkérem. Jó testvér.”
  5. Ajándék: “Onnan tudom, hogy anya szeret, hogy mindig hoz nekem virágot a piacról, mert tudja, hogy szeretem őket.”

Nézzük át, mit javasol a szerzőpáros:

Elismerő szavak

Nehéz szülőnek és gyermeknek is ha a szeretetnyelve az elismerő szavak. A szavaknak hatalma van, és ezt csak az érheti igazán, akinek ez fontos. Folyamatos visszajelzésre van szüksége az erre vágy gyermeknek. Azonban ne vigyük túlzásba és ne éljünk üres dicséretekkel, mert a gyermek úgyis tudja, hogy nem vagyunk őszinték, csupán hízelgünk neki. Bátorító- és dicsérő szavakkal, elismerő kijelentésekkel kell “bombáznunk” szinte folyamatosan. A gyerekek nem buták, érzik ha valamit csak szájjal mondunk és nem szívvel. A csecsemők olvasnak az anyjuk arcukról, nekik a mosoly az elismerő szó.  

Minőségi idő

Rohanó világunkban sokszor nehéz időt, főleg minőségit tölteni a szeretteinkkel. A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Figyeljünk arra, hogy a minőségi időre vágyó gyermekkel kettesben is töltsünk el időt. Ilyenkor ne babráljunk a telefonunkkal, ne sürgessük, hogy mennyi dolgunk lenne még, ahelyett, hogy mondjuk legóznánk. Szenteljünk minden figyelmet az erre váró gyereknek, nem kell feltétlenül beszélgetni sem, csak legyetek együtt. A közös tv-nézés nem tartozik a minőségi időtöltés közé!

Ajándékozás

Már őseink is tudták, ajándékkal mindenki, főleg a nők, levehetőek a lábukról. Akik ebbe a csoportba tartoznak, úgy érzik az ajándék a szeretet kifejezőeszköze. A legtöbb gyermek szeret ajándékot kapni, ez való igaz, de ez a gyerkőc másként értékeli, amit kap. Akinek ez a szeretetnyelve az nagy jelentőséget tulajdonít az ünnepeknek és kitüntetett személynek érzi magát, ha kap valamit. Igényli hogy maradéktalanul ráfigyeljünk ajándékozásnál és miután kibontotta, amit kapott túláradó örömmel fogad minden apróságot. Nem csak a drága ajándék teszi boldoggá!

Szívességek

Ezt a szeretetnyelvet nagyon bölcsen kell használnunk, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Chapman szerint sok gyermek számára a szolgálatkészség cselekedetei jelentik a szeretetet. Tudjuk jól, hogy az anyaság érzelmileg és testileg is azt jelenti, hogy szolgálatkészen várjuk gyermekünk minden jelzését, de arra figyeljünk, hogy ne menjünk át rabszolgába. Ha gyermekünknek ez a szeretetnyelve, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy mi az, ami a javát szolgálja. Mindig résen kell legyünk, hogy tudjuk, melyik az a kérés, amelyik ugráltatás vagy ténylegesen a szeretethiány kifejezését mutatja. 

Testi érintés

Úgy gondolhatjuk, ezt a legkönnyebb teljesíteni a szeretetnyelvek közül, de tévedünk. Az ölelések és a puszik a legáltalánosabb kifejezései, de, akinek ez az elsődleges érzelmi töltődése, annak ez kevés. Ezek a lurkók szinte égető szükségként vágynak a fizikai kontaktusra. Tévhit, hogy a kor előrehaladtával kinövik ezt az igényüket. Mikor már “ciki” a puszi, akkor inkább a közös játékban igénylik ezt a fajta törődést.