Tudtad, hogy ha nyáron születtél magasabb, ha ősszel, egészségesebb vagy?

Kezdhetnénk úgy, hogy "brit tudósok megállapították" - de most valószínűleg tényleg erről van szó. Aki nyáron látta meg a napvilágot, az 3 mm-rel lesz magasabb, mint egy téli gyerek (felnőtt korára). Erre ellenpéldaként azért tudnánk néhány embert itt a szerkesztőségben is :)

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
D-vitamin
2015. október 13. Paulik András

Kezdhetnénk úgy, hogy “brit tudósok megállapították” – de most valószínűleg tényleg erről van szó. Aki nyáron látta meg a napvilágot, az 3 mm-rel lesz magasabb, mint egy téli gyerek (felnőtt korára). Erre ellenpéldaként azért tudnánk néhány embert itt a szerkesztőségben is 🙂


Mindenesetre a cambridge-i kutatók arra jutottak, hogy ezen eredmények összefüggésben lehetnek azzal a ténnyel, hogy a várandósság második felében több vitaminhoz (főleg D-vitaminhoz) jut az anyai szervezet a jobb idő miatt.

A D-vitamin fontos egylébként az egészséges csontokhoz, valamint rákot megellőző hatása lehet, plusz az 1. típusú diabetes és a sclerosis multiplex ellen is hatékony lehet.

Többek között az is kiderült a 450.000 brit adatainak megvizsgálásakor, hogy összefüggés van a születési súly és a pubertás kor kezdete közt.