Túl az ünnepeken, vissza a mindennapokhoz

Míg a szülőknek az ünnepek előtt kell idő a rákészülésre és ráhangolódásra, addig a gyerekeknek inkább ahhoz kell idő, hogy visszarázódjanak a szürke hétköznapokba. Hogyan segíthetünk drága gyermekeinknek, akik akkor éhesek, mikor nem kéne, alszanak, mikor nem szoktak, unatkoznak, s főleg olyan borzasztóan fáradtak? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ünnep
2018. január 03. Jusztné Vincze Szabina

Se szeri, se száma a cikkeknek arról, hogy mi hogyan legyen a karácsonyi ünnepek és szilveszter alatt, hogy mit csináljunk és mit ne csináljunk, hogy merjünk nemet mondani és megengedni magunknak, hogy igazán élvezzük, érezzük jól magunkat az ünnepek alatt. A felnőtteknek – a szülőknek pedig főként –, kell is energiát fordítani arra, hogy ráhangolódhassanak az ünnepekre, hogy felkészüljenek és lelassuljanak a hétköznapok rohanásából.

A gyerekeknek viszont már az ünnepek előtt, s aztán az egész adventi időszakban felfelé ível a tempó, játszóházi, óvodai, iskolai, egyéb csoportbeli rendezvények, az arra való készülődések segítik, hogy gyerekeink felvegyék a ritmust és felkészítsék szervezetüket a szinte elkerülhetetlen csoki áradatra, nyüzsgésre, ajándékokra, csillogásra, mindarra, amivel az ünnepek járnak. Akár programokban, élményekben gazdagon, akár ennél csendesebben töltik a családok az ünnepi napokat, az addigi napirend vagy legalábbis rendszer általában megváltozik, felborul.

Míg a szülőknek az ünnepek előtt kell idő a rákészülésre és ráhangolódásra, addig a gyerekeknek inkább ahhoz kell idő, hogy visszarázódjanak a szürke hétköznapokba. Hogyan segíthetünk drága gyermekeinknek, akik akkor éhesek, mikor nem kéne, alszanak, mikor nem szoktak, unatkoznak, s főleg olyan borzasztóan fáradtak? Akik kiestek vagy inkább kizuhantak a csillogásból a mindennapokba…

Ha már volt napirend, akkor ahhoz kell visszatérni, ha már úgyis érett a váltás ideje, akkor most érdemes változtatni, s ha eddig nem volt napirend, hát itt a remek alkalom kialakítani! A kisebbeknél, ahol még nem szorít az iskola vagy óvoda-kezdés, még nyugodtan adhatunk magunknak több napot is, szép lassan, a tevékenységek mentén visszaállni az ideális menetrendhez. Azonban a nagyobbaknál már ma elkezdődött az ovi-suli, de bizony a reggeli kényszerű ébresztő után délutánra, kora estére fáradtabb, nyűgösebb lurkókra számíthatunk. Ne legyünk emiatt morcosak, türelmetlenek, engedjük kicsit lazábbra az elvárásokat, feladatokat, hozzuk viszont korábbra az esti lefekvés idejét! Az esti fekvés rendje, a reggeli, nappali és esti rutin a nagyobbakat is segíti abban, hogy stabil, biztonságos keretek közé térhessenek vissza, s ráadásul a viták, konfliktusok számát is csökkenthetjük vele.

Az átállást megkönnyítheti, ha az elengedés oldalát is megéljük az ünnepeknek, ha együtt szedjük le a fáról a díszeket, ha felelevenítjük az ünnep legjobb, legviccesebb pillanatait, ha megbeszéljük, kinek mi tetszett a legjobban, melyik programok sikerültek, melyik sütik, ételek ízlettek, mi mindent lehetett volna még csinálni, ami örömet szerezhetett volna. Mindez pedig remek lehetőség arra is, hogy ne ünnepi cikkekből, hanem saját szánk íze szerint gyűjtsünk tippeket a következő ünnepekre vagy a jövő évi karácsonyra. Akár játékokat, akár jóízű beszélgetéseket vagy a képek, videók közös nézegetését választjátok, az átmenet könnyebb lesz a gyerekeknek, ha nem átestek, hanem együtt átléptek az ünnepi időszakból a mindennapokba. Úgyis mindjárt itt a hétvége – programnak sem utolsó.

(A szerző perinatális szaktanácsadó, babamasszőr.)