Túl sok a só a kenyerekben

Egy civilszervezet 14 fehér- és félbarna kenyér sótartalmát vizsgáltatta meg, egy harmaduk sótartalma meghaladja a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt felső határt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. július 03. szabo.daniel

Egy civilszervezet 14 fehér- és félbarna kenyér sótartalmát vizsgáltatta meg, egy harmaduk sótartalma meghaladja a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt felső határt.


A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) magazinja, a Teszt Plussz áruházláncok és nagyobb pékségek kínálatából tizennégy fehér- és félbarnakenyér sótartalmát vizsgáltatta meg akkreditált laboratóriumban. Eredményeik szerint a kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, amely a szárazanyagban mért sótartalmat legalább 1,5, de legfeljebb 2,8 százalékos határértékben szabja meg.

A tizennégy közül öt kenyér – Norbi Update, a Tesco két, az Auchan és a Lipóti Pékség egy- egy terméke – sótartalma meghaladta az előírt felső határértéket. „A vizsgálati eredmények azt mutatják, sem a legnagyobb áruházláncok, sem pékség, de még az egészséges táplálkozást hangsúlyozó bolthálózat terméke sem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak” – áll a szervezet sajtóközleményében.