Túletethetem a kisbabámat anyatejjel?

Jóból is megárt a sok? Ez a kérdés valószínűleg megfogalmazódik a látványos gyorsasággal gyarapodó, szoptatott kisbabák szüleiben, különösen, ha kisbabájukat az átlagosnál vékonykábbakhoz hasonlítják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. augusztus 30. Csontos Dóra

Jóból is megárt a sok? Ez a kérdés valószínűleg megfogalmazódik a látványos gyorsasággal gyarapodó, szoptatott kisbabák szüleiben, különösen, ha kisbabájukat az átlagosnál vékonykábbakhoz hasonlítják.


Az anyai szervezet az utód táplálására törekszik a fogantatás pillanatától kezdve. Ez a tápláló kapcsolat szülés után is folytatódik: jó esetben a baba már az első órában magához veheti az előtej első kortyait. A kezdeti napokban a legtöbb újszülött kicsit veszít a súlyából, majd elkezdik visszaszedni magukra a grammokat, végül tejbelövellés után látványos lendületbe jön a gyarapodás. Egyes babák úgy rákapnak az anyatej ízére, hogy nem is adják alább heti 40-50 dekánál a súlynövekedést. A kis vasgyúrók anyukái mindig is büszke öntudattal örvendeztek saját testük, és csecsemőjük látványos teljesítménye felett. A mainál ínségesebb korokban a vaskos, husis babacombocskákat az emberek egyértelműen a kicsattanó életerő és egészség jeleként értelmezték. Napjainkban, mikor a felnőttek jelentős hányada túlsúlyos, egyre több aggály övezi az anyatej illatú babahurkákat is. Egyesek úgy gondolják, születéstől kezdve kordában kellene tartani a kalóriabevitelt. Vajon túl lehet etetni egy kisbabát a lehető legtökéletesebb étellel?

Dundi babák orvos szemmel
– Igény szerinti szoptatás esetén a baba maga szabályozza a szoptatások gyakoriságát és hosszát, így annyi táplálékhoz jut, amennyire szüksége van – tájékoztat dr. Sztahovits Petra, orvos, IBCLC. – Ez napi 400 millilitertől 1200- ig bármennyi lehet a gyakorlatban, az átlagosnak a napi 800 milliliteres anyatejfogyasztást tekintjük. Hogy egy baba mennyire sokat gyarapszik, az számos tényező mellett egyrészt az édesanya megfelelő szoptatási gyakorlatán, és a baba jó szopási technikáján múlik, másrészt a genetikai tényezők sem elhanyagolhatóak. Fontos tudni, hogy az anyatejes táplálás mellett a csecsemő zsírsejtjei átmenetileg megnagyobbodnak méretben, de számban nem. Ez a magyarázata annak, hogy a kezdeti hónapokban rohamszerűen meghurkásodó babák idővel megnyúlnak, és elvesztik gömbölyű formáikat. – 
Ha viszont a táplálás módja eltér a biológiai normától, kicsit árnyaltabb a helyzet:
 cumisüvegből gyakorlatilag bármekkora mennyiséget meg lehet etetni a babákkal, sokkal könnyebb valóban túltáplálni őket ezen a módon, még akkor is, ha kizárólag anyatej kerül az üvegbe.”- teszi hozzá a doktornő.
– Ugyanez a veszély fennáll akkor is, ha a szoptatások rendje nem a baba valódi igényei és jelzései szerint történik, hanem egy külső szabály alapján. Nagyon ritkán van olyanra példa, hogy az anya a baba valós igényeinél jóval gyakrabban teszi mellre a kisbabáját egyfajta kommunikációs zavar miatt, de a saját praxisomban még sosem találkoztam ilyen esettel.
Dr. Sztahovits Petra azt javasolja az anyáknak, hogy figyeljék gyermekük gyarapodását a WHO percentilis görbéi segítségével. – Ha a baba súlyfejlődése hirtelen elkezd letérni az addigi sávról, érdemes felülvizsgálni a szoptatási gyakorlatot képzett szoptatási tanácsadó segítségével, aki kellő mennyiségű időt szán a helyzet alapos feltérképezésére, és személyre szóló javaslatokra, illetve szükség esetén gyermekorvoshoz irányítja az anya-baba párost – tanácsolja a szakember.

INFÓ
A WHO növekedési görbéket a hozzá tartozó magyar nyelvű magyarázattal a La leche Liga honlapjáról töltheted le, INNEN.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!