Uborka: a szuperzöldség

Népies nevén ugorka, a sárgadinnye rokona, tele van vitaminokkal, olcsó és még fogyaszt is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 11. Vajda Boglárka

Népies nevén ugorka, a sárgadinnye rokona, tele van vitaminokkal, olcsó és még fogyaszt is.


Bár nem nevezhetjük markáns ízű zöldségnek, viszont egész évben kapható, olcsó és szuper egészséges. Lássuk mi mindenre jó az uborka.
Kezdjük azzal a nagyszerű tulajdonságával, hogy az uborka igaz vitaminbomba: sok C-vitamint, B1, B2- vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz. A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak meg, ezért a legjobb héjastól fogyasztani, de ebben az esetben mindig alaposan tisztítsuk meg. 
 
A babák már egészen korán, 7 hónapos kortól – igaz ekkor még főzve vagy sütve – fogyaszthatják. Ha magában nem is, savanyúságnak csak később, de sárgarépával kifejezetten finom.
 
Egészségügyi és szépségre gyakorolt hatása közismert: mindenki ismeri a képet a fáradt szemekről és a rajtuk pihenő uborkákról. Számos kozmetikai termék alapanyaga az uborka: ettől fényes a haj és a köröm. Minden bőrtípusra jó hatással van, üdévé teszi, hidratálja a fakó bőrt.
 
Rendkívül jó regeneráló is: másnaposság ellen: enyhíti a fejfájást. Mivel a zöldség 90 százaléka víz, nagyon jól hidratálja a szervezetet, ha valaki kevés vizet iszik, akkor pótolhatja uborkalével.
 
Az ayurvédában mint kitűnő emésztésjavítót tarják számon, de fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is. Hatékonyan csökkenti a testzsírt, és segít a fogyásban, tehát lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk belőle annyit, amennyi jólesik. 
 
Jó hatással van az idegrendszerre a benne található B6-vitaminnak köszönhetően. Levelét reumatikus fájdalmakra használják.
 
Sokféleképpen ehetjük: salátaként, nyersen, savanyúságként. A babák egyik kedvence az avokádós uborkapüré.
 
(forrás: babaszoba.hu)