Újabb csecsemőnél sikerülhetett gyógyítani a HIV-fertőzést

Jó eséllyel újabb amerikai csecsemőnél sikerült gyógyítani az AIDS-betegséget okozó HIV-fertőzést annak az agresszív kezeléseknek hála, amelyet az orvosok a baba születése után négy órával már megkezdtek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 06. bencze.aron

Jó eséllyel újabb amerikai csecsemőnél sikerült gyógyítani az AIDS-betegséget okozó HIV-fertőzést annak az agresszív kezeléseknek hála, amelyet az orvosok a baba születése után négy órával már megkezdtek.


A Los Angeles külvárosában tavaly áprilisban született kislány lehet a második csecsemő, akinél sikerült visszaszorítani a fertőzést. Az első esetet Mississippi államból jelentették, egy hónappal a hírekbe most bekerült gyermek születése előtt.

Annál a babánál is nem sokkal a születése után kezdték meg a kezelést – emlékeztetett egy bostoni AIDS-konferencián szerdán Deborah Persaud, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának pediátriai szakértője.

Az az eset világszerte az első volt, és a babák kezelésének átgondolására késztette az orvosokat, köztük azokat a kaliforniai szakembereket is, akik a Los Angeles-i újszülöttet gondozták. A Los Angeles-i baba a többszörösen elvégzett kifinomult tesztek alapján HIV-negatív – mondta a vizsgálatokat vezető Persaud.

A kilenc hónapos babát a Miller Gyermekkórházban kezelik, személyazonosságát nem fedték fel. A kislány még mindig kapja az AIDS-koktélt – így állapotáról nem lehet véglegesen nyilatkozni -, ellentétben az időközben három és fél évesre cseperedett mississippi társával, aki már két éve nem részesül antiretrovirális kezelésben. Mindkét gyermek HIV-fertőzött anyától született.

Az Egyesült Államokban élő legtöbb HIV-fertőzött anya kap AIDS-gyógyszereket a terhessége alatt, ami nagyban csökkenti annak veszélyét, hogy átadják a vírust babáiknak. A mississippi kislány anyja azonban nem vett részt terhesgondozáson, és az is csak a szülés alatt derült ki, hogy fertőzött.

Az orvosok már a születés utáni 30. órában, azelőtt elkezdték az újszülött kezelését, hogy tesztek egyáltalán kimutathatták volna a HIV jelenlétét a kislány szervezetében.

A baba egy ideig kapta a gyógyszereket, aztán anyja vele együtt eltűnt, majd amikor újra előkerült, az orvosok megállapították a kislányról, hogy nincs jele a fertőzésnek. A Los Angeles-i anyát már egy korábbi terhessége miatt ismerték a Miller Gyermekkórházban, és azt is tudták, hogy nem szedi a HIV-gyógyszereket.

A nőnek azonban a szülés alatt beadtak gyógyszereket, hogy így próbálják megakadályozni a vírus átterjedését a babára. A kislánynál aztán alig néhányórásan elkezdték a terápiát. Tesztek később kimutatták, hogy megfertőződött, mostanra viszont egészségesnek tűnik. A baba nem az anyjával él, gondozásba került.

A bostoni konferencián Deborah Persaud a korai antiretrovirális kezelésnek tulajdonította a kislányok egészségének javulását, de felhívta a figyelmet arra, hogy további kutatásokra van szükség.

Az Egyesült Államokban és más országokban jelenleg mintegy hatvan baba részesül rendkívül agresszív HIV-kezelésben, amelyet azonban abba kell hagyni, ha tesztek hosszú távon nem támasztják alá, hogy sikerült visszaszorítani a fertőzést.

“Csak úgy tudjuk bizonyítani, hogy valóban sikerült javulást elérni a gyerekeknél, ha felhagyunk a kezeléssel, de ez kockázatokat rejt magában” – mondta a Persaud.

A két kislány esetéről szólva úgy vélekedett, azok arra sarkallják őket, hogy cselekedjenek és képesek legyenek tanulni belőlük. Az emberi immunhiány-előidéző vírus három évtizede bukkant fel járványszerűen, azóta több tíz millióan fertőződtek meg tőle.