Vajákoljon fogzás ellen, hasztalanul!

Számtalan dolog volt, ami elsőgyerekes anyukaként váratlanul ért, de talán a legnagyobb meglepetés számomra a fogzás kérdése. Persze, hallottam már róla, hogy a babáknak jön a foguk, és akkor nyűgösek meg nem alszanak pár napig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 31. Szaurella

Számtalan dolog volt, ami elsőgyerekes anyukaként váratlanul ért, de talán a legnagyobb meglepetés számomra a fogzás kérdése. Persze, hallottam már róla, hogy a babáknak jön a foguk, és akkor nyűgösek meg nem alszanak pár napig.


Ezzel szemben a valóság? Nyűgös, ideges, mérges, mindent rágcsál, hasmenése van, néha kiütései. Máskor folyik az orra, köhög, arcát dörgöli, fülét húzgálja – mint megtudtam, az ínyből kiinduló fájdalom a fülekbe vagy arcba sugározhat a közös idegpályák miatt. Az étvágytalanság pedig talán enyhe kifejezés arra, amikor dühödten sírva kiveri a kezemből az utóbb falra kenődő sütőtökkrémes kanalat. És persze nem alszunk.

Mint kiderült, a „pár nap” is egy tévhit: a fogzás nagyjából 5 hónapos kortól folyamatosan tart mintegy három évig. A nyálzás már korábban megkezdődhet, a mi babánk konkrétan nyolchetes kora óta csorgatja a nyálát, az első foga pedig csak 8 hónaposan jelent meg. Ezután nyugodt, felhőtlen, fogzásmentes időszak köszöntött be, amely mintegy két napig tartott, hogy aztán újabb többhetes szenvedés kövesse a következő fog miatt. A fogak átlagosan négyhetente bújnak ki, és maga a fog áttörése valóban pár napig tart, de ezt megelőzően 2-3 hétig is fájhat, feszülhet az ínyben mozgolódó fogcsíra. Ezalatt kipróbáltam a gyermeken gyakorlatilag minden fellelhető vajákolást, többségében hasztalanul.

Borostyánlánc

A népi bölcsesség netovábbja a borostyánlánc, minden gyerek viseli, én is kaptam egyet ajándékba az egyik nagymamától. A néphit szerint a lánc fájdalomcsillapító, mivel a nyakban viselve illóolajok szabadulnak fel belőle, esetleg elektromágneses hatású.

A fogorvos szerint ez egy baromság: a borostyánkőben nincsenek illóolajak, az elektromágnesesség nem fájdalomcsillapító. Ettől még persze valamilyen, a tudomány számára még ismeretlen módon akár használhatna is, persze, egyetlen olyan randomizált, kontrollált vizsgálat sincs, amely a lánc hatásosságát, vagy akár a borostyánkő fájdalomcsillapító hatását igazolná.

A boltokban emellett a valódi, évezredek alatt megkeményedett, majd kibányászott borostyánkő helyett gyakran mesterségesen előállított műborostyán t árulnak. Pár napig azért rátettem a babámra, de semmi változást nem tapasztaltam, viszont idegesítette őt, olyankor levettem. A hatástalanság oka lehetett az is, hogy nem egyfolytában viselte a láncot a nyakában (csak ott hat, csuklón nem), esetleg nem valódi a borostyánunk, vagy tényleg átverés az egész.