Vajon allergiás a gyermekem, vagy náthás?

A tünetek szinte azonosak: bedugult orr, tüsszögés, orrfolyás. Egy szülőnek nehéz eldönteni megfázott-e a pici, vagy talán allergiás...?!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
allergia
2016. április 06. Csontos Dóra

A tünetek szinte azonosak: bedugult orr, tüsszögés, orrfolyás. Egy szülőnek nehéz eldönteni megfázott-e a pici, vagy talán allergiás…?!


Allergiás vagy náthás?

Jellemzően a kisgyerekeknél a náthás időszak inkább ősztől tavaszig, míg a szénanátha nyáron mutatkozik. Abban az esetben, ha azt észleljük, hogy nyáron van elhúzódó náthája a picinek, akkor keressünk fel szakorvost, ugyanis valószínű allergiája van.

Allergia kontra nátha

“Kifejezett orrduzzanattal kezdődő, majd váladékozással járó, de két hét alatt lecsendesedő tüneteket a nátha okoz. A szénanátha nem gyógyul meg egy hónapig sem. A gyakori hurutos, náthás tünetek 85%-át vírusok okozzák. Ezekre nem hat az antibiotikum. Ezért lázas betegség esetén nem feltétlenül kell antibiotikumot kapnia a gyermeknek, a láz enyhítése, sok folyadék, vitamin adása szükséges. Az immunrendszer felkészül a betegségek kivédésére és ez az allergia kialakulása ellen hat.

Az allergiás nátha tünetei: tüsszögés,vízszerű orrfolyás, orrdugulás. Társulhat szem viszketéssel, könnyezéssel. Az allergia egyik legfőbb tünete, hogy általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Ezért ha valakinek orrdugulása van, vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, garatja, füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet”- tudjuk meg a szakértőtől, Dr. Nagy Beáta gyermekorvostól.

Észlelhetjük, hogy egész évben is akár jelen lehetnek ezek a panaszok, akkor valószínűleg a közvetlen környezetünkben, lakásunkban kell keresnünk az okot, ami az allergiát kiváltja. Az allergia nem fertőző betegség, de előfordulhat, hogy a családban szülőnek is gyereknek is ugyanaz az allergiája van, mivel az arra való hajlam örökölhető.

“Az allergiát az immunrendszer túlműködése okozza, egyes esetekben a szervezet, az egyébként ártalmatlan környezeti faktorokra (pollen, penész) heves reakcióval válaszol. Ilyenkor a szervezet hisztamin felszabadításával próbál meg védekezni, ennek következménye pedig a nyálkahártyák megduzzadása, orrfolyás, köhögés, tüsszögés.”

Leggyakoribb allergiák gyermekkorban

A tapasztalat azt mutatja, hogy manapság már egyre gyakoribb a gyermekeknél is előforduló allergia megjelenése.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!