Változik a terhesgondozási rendszer

Idén júliustól megújul a terhesgondozási rendszer. A részletes jogszabályt a Közlönyben itt tudjátok elolvasni, de alább összefoglalom a lényeget - olvasható a Háziorvos blogon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 24. bencze.aron

Idén júliustól megújul a terhesgondozási rendszer. A részletes jogszabályt a Közlönyben itt tudjátok elolvasni, de alább összefoglalom a lényeget – olvasható a Háziorvos blogon.


A blog elsőként arra mutat rá, hogy a rendelet megerősíti a védőnők szerepét. Eredetileg is úgy volt, hogy a védőnő a központi személy, de úgy látszik sok helyen ez meglazult, mert szükségét érezték az újbóli rögzítésnek. Szóval a védőnő adja a kiskönyvet, és mindent koordinál.

Az egyik legnagyobb változás – olvasható az összefoglalóban – , hogy az  alacsony kockázatú várandósokat szülésznő is gondozhatja, a magas kockázatúakat csak nőgyógyász szakorvos. Azt, hogy ki az alacsony és magas kockázatú, majd szakmai irányelv fogja rögzíteni, ami még nincs kész.

A blog kitér arra is, hogy miután számos országban évek óta nem nézik az AFP-t, végre nálunk is kivették a rendszerből, és végül azt is írja, hogy az új terhességgondozási rendszer igyekszik megoldani, hogy a magánorvos is utalhasson közintézménybe laborokra és egyéb vizsgálatokra.