Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Vegyszerek rombolják gyermekeinket

Vegyszerek rombolják gyermekeinket

Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek – állapította meg egy új amerikai kutatás.

Írta: szabo.daniel,

Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek – állapította meg egy új amerikai kutatás.


A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása, ahol ugyanez a kutatócsoport öt olyan vegyi anyagot azonosított, amelyek a gyermekek agyi és idegi fejlődését károsíthatják – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Lancet Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.

“Figyelemzavartól, megkésett fejlődéstől és gyenge iskolai teljesítménytől szenvednek ezek a gyermekek, és valószínűnek tűnik, hogy az ipari vegyszerek számlájára írhatók a tünetek” – mondta Philippe Grandjean, a Harvard közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az új tanulmány friss adatokat közölt a korábban talált vegyi anyagokról, és újabb mérgező kemikáliákat is azonosított: a mangánt, a fluoridot, a klórpirifoszt, a DDT nevű, évtizedek óta betiltott rovarirtót, a tetraklór-etilén nevű oldószert, illetve az égéskésleltető polibrominált difenil-étereket.

A kutatás rámutatott az újonnan azonosított mérgező vegyszerek és a gyermekek egészségkárosodása közötti kapcsolatra. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe, bizonyos rovarirtók pedig a gondolkodás fejlődését hátráltathatják.

Grandjean és kutatótársai azt jelezték, hogy a felfedezett vegyszereknél sokkal több méreg is részt vehet az idegfejlődési és viselkedési zavarok “néma járványának” terjesztésében.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A tápszernek nincs helye a fenntartható jövőben

Világszerte évente kb. 11,5 milliárd dollárt költenek a szülők tápszerre, amely amellett, hogy rendkívül drága, kevésbé egészséges és semmiképp nem...

Close