Vidéken vagy a fővárosban tudunk boldogabb gyermeket nevelni?

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, így, aki megteheti, a családalapítás gondolatának közeledtével elkezdi átalakítani az életét. Az apukák lemondanak veszélyes szenvedélyeikről, az anyák pedig elkezdenek fészket rakni. Kérdés azonban, hogy hol jobb azt a fészket kialakítani? Utánajártunk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. augusztus 18. Csontos Dóra

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, így, aki megteheti, a családalapítás gondolatának közeledtével elkezdi átalakítani az életét. Az apukák lemondanak veszélyes szenvedélyeikről, az anyák pedig elkezdenek fészket rakni. Kérdés azonban, hogy hol jobb azt a fészket kialakítani? Utánajártunk!


A szerkesztőségben mindenki máshol él. Van, aki a nyüzsgő fővárosban neveli a gyermekeit, míg más egy kistelepülésen, egyik másik anyukánk pedig egy megyeszékhelyen él már évek óta. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, éppen ezért nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy mivel tudjuk a legjobbat adni a gyermekünknek. Egyben azonban mindannyian egyetértettünk: meg kell találnia a szülőknek azt a helyet, ahol ők is boldogan élnek, és nem csak morognak azon, hogy például a főváros milyen koszos, a vidék pedig milyen uncsi. Boldog szülő=boldog gyermek. Mind ezt akarjuk, nemde?

Nézzük miért jó a főváros közelében nevelni a gyermeket!

„Gyermekmegőrző”: Ha az anyuka továbbra is dolgozni szeretne, könnyedén talál olyan megoldást a gyerkőc számára, ahol biztonságban tudhatja. Válogathatunk több napközi, óvoda, iskola és felsőoktatási intézmény között.

Programlehetőség: Számos (ingyenes) gyerekprogram csak egy karnyújtásnyira van, amit tömegközlekedéssel, de akár sétálva is gyorsan elérhetünk. A család a séták alkalmával bejárhatja a csodaszép fővárosunkat, útközben a gyerekek játszadozhatnak a parkokban vagy játszótereken, esős időben pedig elvihetjük őket akár játszóházba is. Közel az Állatkert, a Cirkusz, a Tropicarium…

Iskola, orvos, munkalehetőség: Mindegyikből rengeteg van. A gyerekünknek számos intézmény közül választhatunk, ha beteg vagy orvosra van szükségünk akkor több orvos közül is választhatunk. A munkát találni könnyebb a városban, és nagyobb eséllyel többet is keresünk ugyanazzal a munkával, mint vidéken.

A negatívumok:

A szmog! Több városban rendszerint szmogriadó van, ami nem annyira kedvező egy kisgyermek számára. Ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy mikor visszük levegőztetni a kicsit vagy arra, hogy mikor szellőztetünk. A legjobb a 11 és délután három közti időszak, mert akkor van a legkevesebb autó az utakon.

A tömegközlekedés! Ami pozitívumként megállja a helyét, azt sokszor negatív példaként is tudjuk emlegetni. Hiába gyors eljitási lehetőség A-ból B-be, ha a buszon nem adják át a helyet egy kismamának, a vonatról pedig nincs, aki segítsen leszedni a babakocsit…stb.

A zöld területek hiánya: Hiába a városfejlesztés, hiába a zöld területek kialakítása, még ígysem adják vissza a tóparti séták nyugalmát, az erdő felfedezésének izgalmait, a friss levegő illatát ezek a zöldterületek.

Mi a jó a vidékben?

Friss levegő! Éreztétek már ti is úgy, ha ellátogattatok a vidéki rokonokhoz, hogy ott még a levegő is más? Ha igen, akkor nem is tévedtek akkorát! A levegő minősége tényleg sokk jobb egy kis településen, mert ott az emberek nem autóval mennek a sarki kisboltba…

Nyugalom! Ó, azok a nagyinál töltött nyarak! Nem volt semmire gondunk gyerekként, szaladgáltunk a mezőn, a régi vaskádban fürödtünk a kert közepén jó időben és a megmaradt ebéddel etettük a háztáji állatokat. Öröm visszaemlékezni!

Programok: Vidéken a programok nem a közös TV-nézést jelenti, hanem a természet csodáinak a megismerését. A szabadban való játszás örömét, a fűben való heverészést és az állatvilág megismerését és megszeretését.

A negatívum:

„A kisváros”: Mindenki ismer. Ez persze lehet jó, de lehet rossz is. A pozitívuma, hogy bárkivel bármiről elbeszélgethetsz az utcán, hiszen mindenki ismer, tudja a történeted, ha akarod, ha nem. A rossz viszont szintén ez: nincs lehetőséged elbújni.

Kevés a munkalehetőség: Aki a belvároshoz szokott és nem akar lemondani a munkájáról, annak sokat kell ingáznia, vagy keresnie kell egy új állást a szakterületén belül, de azt el kell fogadnia, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet fog kapni, mint a nagyvárosban.

Kitörési lehetőség: Kisgyermekkorban lehet, hogy pozitív egy kistelepülésen nevelkedni, de ahogy idősödik a gyermek, úgy egyre biztosabb lesz, hogy elvágyódik a nagyvárosba: iskola, munka, sport vagy egyéb okok miatt.