Vigyázzunk egymásra! – A hideg a te rokonodat is megölheti

Naponta érkeznek hírek arról, hogy emberek és állatok fagynak meg az utcán, de, ami a legrémisztőbb, hogy a saját házukban is. A fagy beköszöntével összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amivel talán csökkenthető ezeknek a méltatlan haláloknak a száma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. január 04. Csontos Dóra

Naponta érkeznek hírek arról, hogy emberek és állatok fagynak meg az utcán, de, ami a legrémisztőbb, hogy a saját házukban is. A fagy beköszöntével összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amivel talán csökkenthető ezeknek a méltatlan haláloknak a száma.


Év végéig több mint negyven ember lelte halálát a hideg miatt, és ebből 18 áldozat a saját lakásában veszette életét. Az igazán hideg pedig mégcsak most következik.

Az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet az a közömbösség

Néha nem ártana magunkba szállni és észre venni ha valami gond van körülöttünk. Értem én, hogy mindenkinek a maga baja a legnagyobb, sőt „megérdemli”, hogy ott fagy valaki halálra az utcán, de azért ne már. Ennyire ne legyünk közömbösek egymás iránt. Ebben a hidegben ha egy földön fekvő embert vagy állatot láttok ne menjetek el mellette. Ha egy kutya lefekszik a hidegben és összekuporodik az már annak a jele, hogy próbálja a testhőmérsékletét megtartani. Az emberre ugyanez ez jellemző. Vegyétek a fáradtságot, hogy odamentek és megkérdezitek, hogy jól van-e az illető, nincs-e szüksége valamire, esetleg orvosi segítségre vagy melegebb ruhákra. Ha azt veszitek észre, hogy a földön fekvő kihűlt személy nem reagál, akkor biztosítsátok a légutat és azonnal értesítsétek a mentőket a 112-es telefonszámon. Míg a mentőkre vártok kezdjétek el szépen fokozatosan megpróbálni felmelegíteni. Ilyenkor tilos a dörzsölés és a hirtelen felmelegítés, esetleg forró zuhany. Ha van lehetőség rá, akkor vigyétek száraz helyre a beteget, vegyétek le az ékszereket, a nedves ruhákat és lazítsátok meg azokat a ruhadarabokat, amik akadályozhatják a rendes vérkeringést.

Egy földön fekvő állat mellett se menjetek el, tudom, hogy sokan azt hiszik, hogy ők „csak” állatok, de ők is ugyanolyan érző lények, akiknek a fagyhalál ugyanolyan fájdalmas és méltatlan halál, mint egy embernek. Ha tehetitek vegyétek fel a földről, kezdjétek el a tappancsait melengetni és vigyétek száraz, meleg helyre a kihűlt állatot. Ilyenkor ne az járjon a fejetekben, hogy „jajj, a végén még a nyakamon marad”, hanem az, hogy egy ártatlan életet mentetek meg! 

Figyeljünk a gyermekekre is

Elképzelni sem tudjuk, mit érezhetnek azok a szülők, akiknek a gyermeke kihűlés miatt hunyt el. De éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermeket (főként a legkisebbeket) rétegesen kell öltöztetni, mert ha melege lesz akkor a saját izzadságától is megfázhat. Ha az alul-vagy túlöltöztetettségében bizonytalanodunk el, tegyük a kezünk a hátára (nyúljunk a ruhája alá). A háton jól érezhető, hogy milyen hőmérséklete van a gyereknek, hogy vajon fázik-e, vagy melege van-e. Ennek megfelelően intézkedjünk. Egy korábbi cikkünkben hasznos  ötleteket adtunk arra, hogy öltöztessük ebben a hideg és szeles időjárásban a kicsiket, hogy ne legyen baj.

Az arcpirulástól a fagyhalálig

A fagyhalál nem egy gyors halál. Először azok a testrészeink hűlnek ki, amik szabadon vannak hagyva. Ilyen az arc, a fül, az orr és kézfejek. A testünk úgy védekezik a hideg ellen, hogy igyekszik a fontos belső szerveinket megvédeni éppen ezért egyre kevesebb vér áramlik a végtagjainkba, emiatt fordul elő, hogy lefagy az embernek a keze vagy a lábujjai. Ez a hideg már hatalmas fájdalmat tud okozni, de idővel ez enyhül és az áldozat inkább elálmosodik, ami a legrosszabb, ami történhet, mert ilyenkor teljesen átfagy az ember, és nincs mit tenni mert leáll a vérkeringése. 

Vigyázzunk egymásra!

Ha tud olyan szomszédról vagy környékbeliről, aki nagyon idős és egyedül él, esetleg bármilyen ellátásra szoruló emberről, illetve olyan családról, akinek nincs fűtés a lakásában akkor kérjen segítséget a számukra a rendőrség, a katasztrófavédelem, a hajléktalanellátás vagy a mentőszolgálat illetékeseitől. Figyeljen az intő jelekre, ha nem látja/hallja a szomszédját a szokott módon akkor menjen és érdeklődjön iránta. Vigyen át meleg teát, plusz takarót, forró levest. Ne legyen közömbös mások iránt, mert lehet, hogy egyszer épp önnek vagy családjának lesz szüksége egy kis segítségre, törődésre.

Vészhelyzet esetén hívható telefonszámok: 104, 107, 112, 06-1-3384186

OMSZ Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztály non-stop elérhetőségei a: 06 1 311 6000 vagy a 06 1 354 2460- as szám.